Økokrim tiltaler tidligere banksjef

Skal ha godkjent millionlån i «strid med bankens interesse».

– Beløpenes størrelse gjør at vi anser det som grov økonomisk kriminalitet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim til E24.

Ifølge tiltalen har den tidligere banksjefen innvilget lån, garantier og kassakreditter til lånetakere som ikke var kredittverdige, uten å påse de har tilfredsstillende sikkerhet eller betjeningsevne.

Grunnlaget for tiltalen er 13 konkrete forhold med innvilgede beløp for rundt 22 millioner kroner til sammen. Disse daterer seg til perioden 2010-2011.

Ifølge Økokrim har banken, som er en mindre lokal sparebank, lidt et «betydelig økonomisk tap» som følge av den tidligere banksjefens handlinger.

– Han ser frem til å slå tilbake

Den tidligere banksjefen representeres av advokat Per Danielsen.

– Han erkjenner ikke straffeskyld. Han mener å ha opptrådt i overenstemmelse med gjeldende retningslinjer, og i forståelse med styret hva gjelder utlånsvirksomheten, sier advokaten til E24.

Han sier hans klient ser frem til å kunne imøtegå Økokrims anklager i retten. Hovedforhandlingen er berammet til 14. november, og det er satt av tre uker til saken.

– Dette er en stor belastning for ham. Han ser frem til å kunne slå tilbake, sier Danielsen.

Mener banksjefen brøt lojalitetsplikten

Økokrim har fått bistand fra lokale politidistrikt i saken.

Den tidligere banksjefen er tiltalt etter straffelovens (1902) bestemmelser i paragraf 275 og 276.

– Kjernen i tiltalen er lojalitetsplikten. Alle som jobber et sted har en lojalitetsplikt til arbeidsgiveren sin. Spørsmålet er om banksjefen har handlet i bankens interesse eller ikke, sier førstestatsadvokat Stanghelle, og fortsetter:

– Vi mener han ikke har hatt bankens beste for øye når han har innvilget de aktuelle lånene, garantiene og kassakredittene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå