Tirsdag ble det klart at Økokrim tar ut siktelse mot Westerdals.
Siktelsen dreier seg om hvorvidt tidligere Westerdals School of Communication i perioden 2002-2012 fikk uberettiget statlige tilskudd for tre av skolens studietilbud.
Politiet gikk til tirsdag til aksjon mot skolen og eier i forbindelse med saken, der det ble sikret elektroniske bevis.
Westerdals-saken
Det var Dagens Næringsliv som i fjor høst dokumentere de finurlige krumspringene med eierskapsstruktur som gjorde det mulig for Løvenskiold-brødrene å hente ut over 100 millioner kroner i kjølvannet av fusjonen mellom Westerdals, Norges Informasjonsteknologiske Høgskole og Nordisk Institutt for Scene og Studio.
Pengebingen fikk i en årrekke vokse ved hjelp av semesteravgifter som ifølge Kunnskapsdepartementet var ulovlig høye.
Dette var bakteppet for eks-studentenes krav om 83.332.802 kroner tilbakebetalt for det de mener er ulovlig innkrevde skolepenger mellom 2001 og 2012.
Det samme kravet er senere fremmet mot tre Westerdals-topper, inkludert Nicolai Løvenskiold, med påstand om at disse har opptrådt uaktsomt i strid med aksjelovens bestemmelser.
Westerdals tilbød i slutten av april et forlik på 50 millioner kroner, som flere hundre studenter valgte ikke å akseptere.
«Den nye ledelsen ved Westerdals Oslo ACT har vært opptatt av å finne ut av de aktuelle forholdene og har foretatt en intern gjennomgang av driften ved WSoC i den aktuelle perioden. Resultatene av den interne gjennomgangen delte høyskolen med Kunnskapsdepartementet. I etterkant av dette ble vi gjort kjent med at Departementet anmeldte forholdene til Økokrim. Westerdals Oslo ACT er opptatt av å samarbeide aktivt med Økokrim i den videre prosessen», skriver Westerdals i en pressemelding.
Siktelsen kommer etter at Kunnskapsdepartementet besluttet å anmelde skolen for forholdet i mars.
Kunnskapsdepartementet har krevd å få tilbakebetalt 56 millioner kroner fra Høyskolen, som departementet mener er uberettiget statsstøtte.
Westerdals: – Vanskelig å få klarhet
– Skolen ønsker å samarbeide med Økokrim og gi dem alt de ønsker, enten det er fysiske eller elektroniske dokumenter, opplyser skolens advokat Henning Harborg til VG.
Han forteller at skolen selv har gjennomført en del interne undersøkelser siden problemstillingen ble tatt opp i fjor høst.
Hundrevis av studenter sier nei til Westerdals-forlik
– Dette er forhold som ligger ti til 15 år tilbake i tid, og det er vanskelig å få den fulle og hele klarhet i hva som har blitt gjort og sagt, mener advokaten.
Harborg opplyser at det tirsdag ble gjennomført en begrenset politiaksjon mot skolen og eier i forbindelse med saken, hvor det ble sikret elektroniske bevis og dokumenter fra skolen.
– Det var en kortvarig og udramatisk aksjon, opplyser advokaten.
Studenter avviste millionforlik
Nylig ble det også klart at omtrent to-tredeler av høyskolens tidligere studenter har takket nei til et tilbud om forlik på 50 millioner kroner fra Westerdals. Kravet kom etter at det ble klart at studentene hadde betalt for mye skolepenger over en periode på ti år.
I stedet opprettholdes de varslende søksmålene mot både skolen og tre Westerdals-topper, inkludert Nicolai Løvenskiold. Kravet fra studentene er på 83 millioner kroner.
– Begge kravene består. Hvis Westerdals ikke makter å gjøre opp overfor elevene, vil vi gå direkte etter Nicolai Løvenskiold og de andre styremedlemmene, varslet Erling Løken Andersen, som representerer de tidligere studentene.
Advokaten som representerer studentene mener det er for tidlig å si hva slags konsekvenser Økokrims siktelse kan få for hans klienter.
– Vår klientmasse har akkurat blitt informert på lik linje med avisene. Vi ser frem til en ryddig og ordentlig gjennomgang av saken også fra Økokrim sin side, sier advokat Andreas Slettvoll i Steenstrup Stordrange.
Kjære kommentarfeltbruker!
Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.
Les mer om våre regler her.