Offshore-streiken dårlig nytt for krisenæring

Allerede før streiken var spotmarkedet for supplybåter dårlig.


<p><b>KRISE:</b> Supplyskip fra Solstad Farstad  i opplag i Ålesund da oljebremsen rammet Norge i 2016-2017.</p>

KRISE: Supplyskip fra Solstad Farstad  i opplag i Ålesund da oljebremsen rammet Norge i 2016-2017.

Offshore-analytiker Inge Moy i Westshore Shipbrokers mener at offshore-streiken rammer supplybåt-næringen på flere måter.

– Offshore-streiken er ikke positiv for en allerede hardt prøvet supplybåt-næring, sier Moy til E24.

– Fører offshore-streiken til at supply-næringen går glipp av oppdrag?

– Absolutt på kort sikt. Streiken fører til at man har mindre behov for forsyninger til rigger fra supplybåter. Equinor kutter ut supplybåter fra spotmarkedet og bruker i stedet båter på lengre kontrakter grunnet streiken, sier Moy.

Mandag morgen ble ytterligere 901 medlemmer av Safe tatt ut i streik, noe som betyr at 29 rigger mangler en rekke ansatte.

Lavere rater og mindre aktivitet enn ventet

Analytikeren peker samtidig på at streiken medfører at planlagte riggflytt blir utsatt. Allerede før streiken var spotmarkedet for supplybåter dårlig.

– Det var forventet at markedet skulle bli bra i sommer. Men alle de mulige anbudene ble ikke omgjort til kontrakter. I tillegg ble ikke alle opsjoner kontrahert, sier Moy.

Moy viser til at det har vært både lavere rater og mindre aktivitet enn ventet i sommer.

– Det er færre rigger og mindre arbeid enn ventet. For eksempel er det blitt færre tyngre subsea-jobber i sommer enn ventet, sier Moy.

– Vi blir rammet indirekte

Konsernsjef i Solstad Farstad Lars Peder Solstad har merket at etterspørselen etter offshorerederiets tjenester går ned som en følge av offshore-streiken.

– Offshore-streiken fører til mindre aktivitet og vi blir rammet indirekte. Etterspørselen etter våre tjenester går ned. Det er en begrenset effekt foreløpig, men den vil nok bli forsterket etter hvert dersom streiken vedvarer, sier Solstad til E24.

Solstad viser til at markedet er variabelt.

– Markedet er svakere enn forventet for ankerhåndteringsbåter. Samtidig ser vi at det er mye som skjer i offshoremarkedet og etterspørselen er i ferd med å ta seg opp, sier Solstad.

 <p><b>RAMMES AV STREIKEN:</b> Solstad Farstad merker at etterspørselen etter offshorerederiets tjenester går ned som en følge av streiken. Arkivbilde av forsyningsskipet Far Solitaire.</p>

RAMMES AV STREIKEN: Solstad Farstad merker at etterspørselen etter offshorerederiets tjenester går ned som en følge av streiken. Arkivbilde av forsyningsskipet Far Solitaire.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå