Offshore-streiken fører til store permitteringer - rundt 3.000 satt på land

Norges Rederiforbund mener Safe ikke forstår sin egen bransje om de tror 2018 er året for å be om det de mener er svært gode betingelser.


<p><b>3.000 PÅ LAND</b>: Det er i overkant av 1.500 ansatte som tas ut i streik fra mandag morgen. Som følge av streiken blir nesten samme antall ansatte permittert, slik at det nå mangler rundt 3.000 ansatte på norske rigger.</p>

3.000 PÅ LAND: Det er i overkant av 1.500 ansatte som tas ut i streik fra mandag morgen. Som følge av streiken blir nesten samme antall ansatte permittert, slik at det nå mangler rundt 3.000 ansatte på norske rigger.

– I tillegg til dem som er tatt ut i streik, er omtrent like mange av dem som er organisert i andre forbund, samt dem som ikke er organisert, permittert som følge av streiken. Så dette får store konsekvenser også for andre ansatte, sier forhandlingsleder i Norges Rederiforbund Jakob Korsgaard.  

Mandag morgen ble ytterligere 901 medlemmer av Safe tatt ut i streik, noe som betyr at 29 rigger mangler en rekke ansatte.

Opptrappingen av streiken har ikke ført til ny dialog, sier Korsgaard, og han vil heller ikke si om de har planer om samtaler i uken som kommer. 

–Det er naturlig å holde kontakt med riksmekleren, men vi ønsker ikke å forskuttere noen ny dialog, sier han.

Det er ifølge Safe ingen konkrete planer om dialog.

– Vi avventer situasjonen og kan starte forhandlinger på kort varsel, sier nestleder i Safe, Roy Aleksandersen.

Han sier det er beklagelig at rundt 1.500 ansatte som ikke er omfattet av streiken må permitteres, men sier «det er en del av spillereglene».

– Safe forstår ikke bransjen

Sysla som først omtalte opptrappingen av streiken, uttalte Safe at de har vært ansvarlige gjennom krisen, og at det nå er på tide å stå på sitt.

– Hvis man tror 2018 er året det er på tide å be om slike betingelser som SAFE har gjort, forstår man ingenting om den økonomiske situasjonen for riggselskapene i denne bransjen, forklarer Korsgaard og fortsetter:

– Vi har tegn til bedret aktivitet, men selskapene tjener ingen penger. Det er nok av selskaper som utsetter lånebetingelser eller risikerer konkurs.

Stridens kjerne er at Safe mener Rederiforbundet vil svekke en gavepensjonsordning riggarbeiderne har i dag.

Når det kommer til lønn vil Rederiforbundet tilby Safe-medlemmene samme vilkår som de andre forbundene har fått i årets forhandlinger. 

– Det hadde vært mer naturlig å komme med slike krav når man er gjennom tunnelen, og ikke bare ser lyset i enden.

Tette lønnsgapet

Nestleder i Safe sier deres medlemmer over fire år ligger 18.000 kroner under sammenlignbare stillinger i bransjen, og at dette ikke kan fortsette.

– Vi har vært tålmodige og bidratt med vårt. Men nå som bedriftene tjener penger igjen, og mange står med gevinster vil vi også ha en del av kaken, sier Aleksandersen.

– Rederiforbundet sier selskapene så vidt tjener penger, hvilke selskaper tenker dere på?

– Ja, bare se på for eksempel Songa og Odfjell tjener begge gode penger igjen, sier Aleksandersen.

Norsk Rederiforbund vil tilby Safe-medlemmene samme betingelser som LO takket ja til tidligere i år.

 – Det er oss på gulvet som skaffer overskuddene. Vi skjønner at ratene ikke er som i 2014, men vi mener det er på tide å tette lønnsgapet til resten av bransjen, forklarer nestleder Aleksandersen.

Det er et lønnsgap rederiforbundet er langt ifra forberedt på å tette.

– Vi har vært veldig tydelige hele veien, og vår posisjon har ikke endret seg – vi kan ikke møte Safe på de økonomiske kravene deres, sier Korsgaard.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå