Technip og FMC Technologies fusjonerer

Fusjonen verdsetter det sammenslåtte selskapet til over 100 milliarder norske kroner. De forventede kostnadsbesparelsene beregnes til over tre milliarder. 


<p><b>SLÅR SEG SAMMEN</b>: Technip og FMC Technologies fusjonerer.</p>

SLÅR SEG SAMMEN: Technip og FMC Technologies fusjonerer.

Det fremgår av en melding fra de to selskapene torsdag morgen.

For hver aksje i det nye selskapet mottar eksisterende Technip-aksjonærer to aksjer, mens FMC-aksjonærene mottar én aksje. 

Verdsettelsen av det nye selskapet er på 13 milliarder dollar, basert på de siste aksjekursene til de to selskapene. Det tilsvarer 107,9 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

I meldingene fra selskapet ramses det opp en rekke strategiske og finansielle fordeler ved å fusjonere de to selskapene. I tillegg til å ha en av de sterkeste regnskapsbalansene i bransjen, antas det også at fusjonen vil føre med seg en kostnadsbesparelse før skatt på 400 millioner dollar i 2019. 

Det tilsvarer over 3,3 milliarder norske kroner.

Navnet på det nye selskapet blir TechnipFMC, og vil noteres i New York og Paris.

Det er administrerende direktør i Technip, Thierry Pilenko, som vil bli styreformann i det nye selskapet, mens tiltenkte administrerende direktør i FMC Technologies fra 1. september, Doug Pferdehirt, vil ta rollen som administrerende direktør.

De finansielle rådgiverne i prosessen har vært Goldman Sachs og Rothschild for Technip, og Evercore og Société Générale for FMC Technologies.

Virksomhetene i Norge

Fusjonen, som er ventet å være klar tidlig i 2017, vil også få konsekvenser for de norske virksomhetene. Begge selskapene har aktivitet i Norge, og til dels vært rammet av kraftige jobbkutt.

  • FMC Technologies utvikler, produserer og tilbyr tjenester på systemer og produkter til olje- og gassindustrien.

Senest i april måtte FMC kutte 700 ansatte i undervannsvirksomheten.

Oljeteknologiselskapet med snaut 19.000 ansatte globalt, har om lag 3.800 ansatte på lønningslisten i Norge.

– Det er litt tidlig å si noe om. For oss er det «business as usual». Så får vi drøfte videre med ledelsen utover høsten, hva som vil skje, sier hovedtillitsvalgt i FMC Technologies, Lars Kristian Nilsen.

  • Technip arbeider med subsea, offshore og onshore feltutvikling, gassprosessering og kondensasjon, refining, onshore rørlegging og petrokjemi.

Selskapet er blant de største i verden innen oljeservice, og har et norsk datterselskap med hovedkontor på Lysaker i Bærum.

I 2015 gjennomførte det norske selskapet sin første nedbemanning, på 200 personer. Ytterligere 100 ble kuttet i januar.

Technips presseapparat i Norge henviser til hovedkontoret i Frankrike for ytterligere kommentarer knyttet til fusjonen i Norge.

Technip suser opp i Frankrike

Meldingen om fusjonen mellom de to oljeservicegigantene kom like før børsåpning i Europa.

Technip, som er notert ved børsen i Frankrike, stiger mer enn 12 prosent torsdag.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>OPP, OPP, OPP:</b> Technip-aksjen i Frankrike stiger mer enn 12 prosent ved børsåpning. Grafen viser kursen de siste fem dagene.</p>

OPP, OPP, OPP: Technip-aksjen i Frankrike stiger mer enn 12 prosent ved børsåpning. Grafen viser kursen de siste fem dagene.

FMC Technologies er notert ved børsen i New York, der handelen ikke åpner før senere i dag.

På forsiden nå