Matvarer, olje og mobiler: Her er Oljefondets største investeringer

Oljefondet med storgevinst på sine fem største investeringer i 2017. Se hele oversikten her.


<p><b>8.600 MILLIARDER</b>: Sjefen for Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, kan vise til en avkastning på fondet på 6 prosent de snart siste 20 årene.</p>

8.600 MILLIARDER: Sjefen for Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, kan vise til en avkastning på fondet på 6 prosent de snart siste 20 årene.

Oljefondet har aldri vært større.

Tirsdagen før jul var fondets størrelse hele 8.600 milliarder norske kroner.

Det gjør hver nordmann til aksjemillionær, med over 1,5 millioner «på bok».

På listen over fondets fem største aksjeposter finner vi Apple, matvaregiganten Nestlé og oljegiganten Shell. De har gitt Oljefondet milliardinntekter, og veksten er ventet å fortsette.

Apple

Teknologiganten som Steve Jobs og Steve Wozniak startet i en garasje i California i 1976 har blitt verdens største tech-selskap.

Apple-aksjen har hatt en svært god kursvekst det siste året, med en avkastning på over 50 prosent.

På ti år er aksjen over seksdoblet seg.

Det er godt nytt for Oljefondet, som står oppført med 0,86 prosent av aksjene.

Det tilsvarer en investering på 44 milliarder kroner, ifølge fondets nettsider.

I 2008 var fondets investeringer i Apple på 2,6 milliarder.

- Inntjeningsutviklingen har vært svært sterk, og mye bedre enn det man ventet ved starten av 2017, sier Nordeas sjefsstrateg Leif-Rune Husebye Rein.

Aksjekursutviklingen til Apple viser en sterk oppgang den siste tiden.
Aksjekursutviklingen til Apple viser en sterk oppgang den siste tiden.
Etter begynnelsen i garasjen i 1976, fikk selskapet stor suksess på 80-tallet med Macintosh, og suksessen har fortsatt til i dag med blant annet iPhone og Apple Watch.
For tre år siden ble også Apple Pay lansert, som ønsker å ta opp kampen om betalingsformidling med blant annet Vipps.

Les også: Nordea-sjefen om sin bransje: – Nå endres alt vi gjør

Selskapet er verdens største IT-selskap målt i omsetning, med hele 229 milliarder dollar, eller 1916 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Som Apple-eier sendte Oljefondet brev til selskapet en klar forventning om mer åpenhet og endrede skatteregler, i lys av Paradise Paper-avsløringene. 

I følge beregninger fra Financial Times kan Apple få skattekutt på hele 47 milliarder dollar med Trumps skattereform, som er ventet å bli vedtatt denne uken.

 <p><b>SPED BEGYNNELSE:</b> Steve Jobs og Steve Wozniak (til venstre) startet Apple i en garasje i 1976.</p>

SPED BEGYNNELSE: Steve Jobs og Steve Wozniak (til venstre) startet Apple i en garasje i 1976.

Sjefsstrateg Rein viser til at børsoppgangen for IT-sektoren har vært høyere enn inntjeningsveksten, og mener sektoren nå er dyrere.

- IT er nå dyrere priset enn ved starten av året, uten at jeg tror det vil forhindre en videre oppgang, sier han.

Oljefondet er teknogigantens 11. største aksjonær, og troner med det over storbankene Morgan Stanley, Goldman Sachs og Bank of America, ifølge Nasdaq. Warren Buffet-selskapet Berkshire Hathaway og gigantinvesteringselskapet Vanguard Group er begge på topplisten over selskapets aksjonærer.

Les også: Apples produksjonsproblemer: Anklages for tvangsarbeid

Nestlé

Oljefondet eier nærmere 51 milliarder kroner i selskapet, som tilsvarer en eierandel på 2,65 prosent. Da fondet ble opprettet i 1998 hadde det «beskjedne» 427 millioner kroner investert.

Den sveitsiske giganten har røtter fra 1866, og har siden det bygd seg opp til å være verdens største matvareprodusent - med blant annet produktene Nequik, Nestea og Smarties i porteføljen.

Selskapet er også storeier i verdens største kosmetikkselskap, L’Oreal.

Nestlé har vokst på børs, men kursen har vært varierende.
Nestlé har vokst på børs, men kursen har vært varierende.
Selskapet har hele 335.000 ansatte og hadde 89 milliarder sveitserfranc i omsetning, noe som tilsvarer 755 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Selskapet tronet høyt på verstinglisten over de hundre selskapene i verden som har størst utslipp av klimagasser, sammen med blant annet Statoil.

 <p><b>MATVAREGIGANGT:</b> Sveitsiske Nestlé.</p>

MATVAREGIGANGT: Sveitsiske Nestlé.

Aksjekursen har økt de siste årene, men aksjen har vært svingt mye. Kursen falt kraftig sommeren 2016, noe som gjorde at Oljefondet tapte verdier.

Kursen tok seg imidlertid opp igjen, og Nestlé var det enkeltselskapet som bidro mest til fondets avkastning i andre kvartal.

Saken fortsetter under annonsen.

Les også: Nå har priskrigen på julemat startet

Royal Dutch Shell

Siden januar 2016 har aksjekursen til Shell vært stigende, men aksjekursen har vært variert. Kursen falt blant annet etter 2014 sammen med prisen på olje.

Oljefondet har imidlertid hatt en solid vekst i aksjeverdiene siden 2005.

Shell-aksjen sank nedover med oljeprisen, men har hatt en opptur siden 2016.
Shell-aksjen sank nedover med oljeprisen, men har hatt en opptur siden 2016.
Investeringene i Shell var i fjor på 46 milliarder kroner, noe som gir et eierskap på 2,33 prosent. Til sammenligning var aksjene verdt litt over 8 milliarder i 2005.

Historien om et av verdens største oljeselskaper startet i 1890, da dronning Vilhelmina av Nederland ga selskapet tillatelse til å lete etter «det sorte gull».

I dag er oljegiganten notert på London-børsen, samme by som der Oljefondet har kjøpt opp eiendommer i milliardklassen på blant annet Oxford Street og Regent Street.

Norges Bank skrev i november et brev til Finansdepartementet med en råd om å ikke ha oljeaksjer i Oljefondet. Rådet kommer av at staten har en stor eksponering mot oljemarkedet, med store felt og eierskap i Statoil. Hvis sentralbanken får det som den vil medfører det at Oljefondet må selge seg ut av Shell, selskapet som bidro mest av positivt til avkastningen til fondet i årets tredje kvartal.

 <p><b>SHELL-SETTENDE:</b> Shell er et av verdens største oljeselskap, med aktivitet også i Norskehavet. Her ser vi Draugen-plattformen.</p>

SHELL-SETTENDE: Shell er et av verdens største oljeselskap, med aktivitet også i Norskehavet. Her ser vi Draugen-plattformen.

Alphabet

Google-eieren har hatt en jevn stigning på børsen, med en kursutvikling siste året på hele 34 prosent.

Det er gode nyheter for Oljefondet, som er 13. største eier i selskapet.

Aksjekursen har gått fra rett over 500 dollar i årsskiftet mot 2015 til dagens kurs på 1085 dollar.

Google-eieren har oppnådd en solid kursutvikling, i likhet med flere andre børsnoterte IT-selskaper.
Google-eieren har oppnådd en solid kursutvikling, i likhet med flere andre børsnoterte IT-selskaper.

Oljefondet brukte sine aksjonærrettigheter når de stemte imot et forslag om at Google skulle lage en rapport om «falske nyheter». Fondet trosset også styrets anbefalinger om å utarbeide en rapport om likestilling, lobbyvirksomhet og politiske bidrag. 

Oljefondets aksjebeholdning var i 2016 på 36,5 milliarder kroner, noe som tilsvarer omtrent syv tusen kroner per nordmann.

Les også: Facebook og Google kan nå ny annonserekord i Norge

Microsoft

Selskapet hadde nærmere 90 milliarder dollar i omsetning, eller 753 norske kroner med dagens valutakurs.

Selskapet har vært verdensledende innen datateknologi i flere tiår, og ble startet opp allerede i 1975 av Bill Gates og Paul Allen. Gates er i dag verdens rikeste person, med hele 86 milliarder dollar eller 718 milliarder norske kroner med dagens dollarkurs, ifølge Forbes.  

Microsoft-aksjen har steget høyt på børsen. Det er godt nytt for nordmenn.
Microsoft-aksjen har steget høyt på børsen. Det er godt nytt for nordmenn.

Det er imidlertid ikke bare Gates som har blitt rik på Microsoft. Aksjekursen for selskapet har vokst stort det siste året, med en avkastning på hele 38 prosent. Det gir grunn til å smile for Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og det norske folk.

-Det er naturlig å tro at konkurransen øker i IT-sektoren ettersom lønnsomheten er så høy, sier sjefsstrateg Rein, og påpeker mulige reguleringer fremover.

Les også: Fersk rapport: Dette er de største digitale truslene mot bedriftene

 <p><b>VERDENS RIKESTE:</b> Microsoft-gründer Bill Gates er verdens rikeste mann.</p>

VERDENS RIKESTE: Microsoft-gründer Bill Gates er verdens rikeste mann.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå