Oljemyggen svermer i nord

For verdens nordligste oljeselskap er det lettere å hente penger i London enn i Oslo. –Fordommene mot Finnmark er et problem, sier Erik Karlstrøm i North Energy.
<b>OSLO ER PROBLEMET:</b>–Det er jo her oljen er, sier Erik Karlstrøm i Alta. Han vil utfordre Oslo-miljøet med ett av Norges mange «oljemygg»-selskaper.
OSLO ER PROBLEMET:–Det er jo her oljen er, sier Erik Karlstrøm i Alta. Han vil utfordre Oslo-miljøet med ett av Norges mange «oljemygg»-selskaper.

Riggen utenfor Helgeland borer seg stadig lenger ned mot de potensielt oljeførende lagene på Fogelberg-feltet. Mens boret går ned, stiger spenningen i Alta. Da er butikken sikret lang tid fremover. Men det kan også bli bom – "tørt hull".

– Før påske vet vi om vi blir litt rikere, smiler administrerende direktør Erik Karlstrøm i North Energy. Vinner han ikke da, så har verdens nordligste oljeselskap fortsatt syv "lodd" igjen.

– Risikoen for at vi ikke skal treffe på noen av de åtte boringene, er liten, hevder Karlstrøm.Oljeleting og utbygging er ikke for de utålmodige. Så langt har North Energy ifølge Karlstrøm vært en suksess – uten å ha tjent en krone. Foreløpig er det bare utgifter, kanskje begynner det å trille penger inn i 2015.

– Vi har ikke lovet aksjonærene inntekter før i 2018. Men hittil har vi nådd alle våre mål raskere og billigere enn budsjettert, og vi har – mot mange eksperters tips – etablert en kompetent organisasjon her oppe.

I 2004 ble ideen om et nordnorsk oljeselskap luftet for første gang. Tre år senere ble selskapet stiftet. På de neste to, tre årene er det blitt børsnotert, lisensiert og operatørklarert. I den siste emisjonen hentet selskapet inn 400 millioner, mest i Nord-Norge. 40 prosent av pengene ble hentet inn i finansmiljøet i London, 8–9 prosent i Oslo.

– Vi sliter med å bli akseptert i Oslo, der sitter bøygen vår. Det virker som om det er sterke fordommer mot initiativ som blir tatt i Finnmark der. I utlandet tror de på oss, i Stavanger kan de olje og skjønner hva vi driver med, men i embets- og finansmiljøet i Oslo sliter vi tyngre, sier Karlstrøm.Oljeselskaper er store, rike og mektige og de er basert i Dallas eller Arabia – eller Stavanger, tror vi som ikke har greie på oljeindustrien. Den er imidlertid mye mer enn noen få, store selskaper.

– De fleste er som oss. Det er hundrevis av små oljeselskap, i Norge er vi sikkert 20. North Energy har som ambisjon å bli blant de største av dem. Vi vil spille i toppen i oljeligaens 2. divisjon, sier Karlstrøm, som fra sine kontorer i fjerde etasje i Kunnskapsparken i Alta ser for seg en lys oljefremtid i nord.

– Om ti år regner jeg med at vi er operatør, kanskje den ledende i Barentshavet. Vi har et par hundre ansatte her i Alta og mange flere ute på feltene. Vi omsetter for flere milliarder, og vi tjener penger.

Flere E24-saker

På forsiden nå