Oslo er verdens dyreste storby

Norges hovedstad er verdens dyreste storby, ifølge en undersøkelse som PriceRunner har gjort blant 24 storbyer verden over.

Bak Oslo følger København og Paris. På fjerdeplass ligger Stockholm. I motsatt ende av skalaen befinner Shanghai, San Francisco og Vilnius seg, viser undersøkelsen.

Undersøkelsen fra PriceRunner, som er en svensk forbrukerguide for pris- og produktsammenligninger, har sett på en rekke populære produkter og tjenester verden rundt. 20 av de 24 storbyene i undersøkelsen er i Europa.

Mye å spare

Det viser seg at man kan spare tusenvis av kroner på samme produkt, avhengig av hvor man handler. En Sony Playstation 3 er for eksempel drøyt 1.000 svenske kroner billigere i Tokyo enn i Stockholm, og undersøkelsen slår fast at prisnivået i gjennomsnitt er 10 prosent lavere i San Francisco enn i New York.

En iPod er for eksempel 20 prosent billigere i USA enn i Sverige. Skal du kjøpe en flatskjerm-TV fra Samsung, bør du ikke gjøre det i Reykjavik. Der koster den nemlig 10.000 svenske kroner mer enn i Stockholm.

Stockholm kommer derimot dårligst ut på undersøkelsen når det gjelder prisen på bussreiser. En bussreise i Stockholm koster 30 svenske kroner, mens Shanghai er billigst med 2,28 svenske kroner.

Big Mac-indeksen

Den klassiske måten å sammenligne priser på er å se på hva en Big Mac-hamburger koster, melder nyhetsbyrået TT. Ifølge undersøkelsen får du minst for pengene ved å kjøpe hamburgeren i Oslo. Stockholm har den tredje dyreste hamburgeren. Svenskenes hovedstad kommer også dårlig ut når det gjelder pris på kaffe, tamponger og bleier.

Til forsiden

På forsiden nå