Polakker betalte 30 000 pr. måned

Byggmester Harald Langemyhr har latt 12 polakker betale tilsammen 30 000 i måneden for å bo i en rivningsklar rønne han selv ikke betaler en øre for.

Høyre-ordfører Roar Jonstang på Nøtterøy er involvert i saken fordi han er en av eierne av bygningen der polakkene har bodd. Ordføreren eier 42 prosent av aksjene i Snippenskogen AS, som eier den rivningsklare rønna på Snippen.

- Snippenskogen AS har stilt lokalene til disposisjon fordi det har vært ønskelig, sier Jonstang til NRK. Selskapet har lånt ut huset til byggmesteren frem til byggestart. Det har Langemyhr ikke betalt noe for.

- Det er ikke forsvarlig, hvis det er riktig. Det er ingen logikk i det, sier Jonstang til at Langemyhr har leid ut huset for 30 000 kroner i måneden. Han har bedt styret skaffe dokumentasjon for å finne ut om dette stemmer.

Les også:

Les også:

Krever svar

- Jeg vil vite hva Langemyhr har gjort. Jeg vil ha en dokumentasjon fra ham slik at vi får avklart om det virkelig er slik at det er blitt betalt husleie, sier han.

Langemyhr Holding AS eier 10 prosent av aksjene i Snippenskogen AS. Inntil januar i år var Jonstang styreleder for selskapet, før han valgte å vie seg helt til ordførerjobben.

Selskapet planlegger å bygge 54 leiligheter på Snippen. Det er i den forbindelse man har kjøpt huset som skal rives, og hvor man i mellomtiden har innkvartert polakkene.

- Viser det seg at Langemyhr har brutt norsk lov, tar jeg selvsagt sterkt avstand fra det. Jeg kan ikke følge med på hva han driver med, og jeg passer ikke på dem som bor der, sier Jonstang til Tønsbergs Blad.

130 polakker

Tre steder i Tønsberg-området har den mer og mer omtalte byggmesteren innlosjert rundt 130 polske arbeidere. På Vallø har det bodd rundt 70-80 polakker på ti rom, noen av dem på et uisolert loft. Like ved byggmesterens privatbolig på Ringshaug er det en driftsbygning der det også skal ha bodd opp til seks polske arbeidere, etter det Tønsbergs Blad erfarer.

Viste rundt

Polske Ireneusz Kicinski viste Tønsbergs Blad rundt i huset på Snippen. Han har også bodd i en Langemyhr-container på byggeplassen på Økern i Oslo. Bevisene har han på film.

- Vi bodde tre stykker på 10 kvadratmeter. Når vi skulle på toalettet eller ta en dusj, måtte vi gå 200 meter til et skolebygg. Det var kaldt, og sjelden varmt vann i dusjen, forteller han. Da er det nærmest luksus å bo 12 mann med ett bad og kjøkken på Snippen.

Men likevel:- Not OK, sier han, og rister på hodet.

Les også:

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå