Rådvill Statoil-sjef om Snøhvit

StatoilHydrosjef Helge Lund kan fortsatt ikke svare på hva som må gjøres for å få orden på Snøhvit-anlegget, og mesteparten av 2009 kan gå med før prestisjeanlegget kommer i normal drift.

Det er fortsatt helt uklart når StatoilHydro

OSE
STL
klarer å løse problemene på Snøhvit-prosjektet. Mye taler for at prestisjeanlegget, som allerede er kommet opp i annonserte totalkostnader på rundt 60 milliarder, ikke kommer i full drift før langt ut i 2009.

- Vi jobber med å innhente mest mulig data for å få anlegget opp i full produksjon, sa konsernsjef Helge Lund under presentasjonen av regnskapsresultatene for 2007 i går. Han ønsker overfor Aftenposten ikke si noe nå om hvilke alternative løsninger man nå jobber med.

- Vet du noe mer om hva det er nødvendig å gjøre med anlegget nå enn det du visste i januar da dere startet opp igjen anlegget?

- Nå må vi ha hele datagrunnlaget. Når vi har det, skal vi fortelle akkurat hva vi skal gjøre og når.

- Men vet du noe mer i dag enn ved oppstarten i januar, etter drøyt en måneds redusert produksjon?

- Vi lærer noe hver dag.

- Men du svarer jo ikke på spørsmålet. . .?

- Jo, jeg gjør det.

- Er svaret ja?

- Vi vet mer, vi får mer datainformasjon, men vi har ikke nok informasjon i dag til å fortelle akkurat hva vi skal gjøre.

Lund bekrefter at deler av anlegget må modifiseres og at det blir stengt ned for vedlikeholdsstans til sommeren. Men det blir neppe tid nok til å få rettet opp alle problemene.

- Ja, det vil uansett bli stengt ned for vedlikeholdsstans. Og da er det viktig at vi får gjort mest mulig.

- Vil dere da foreta de modifikasjonene som er nødvendige?

- Det vil helt sikkert bli gjennomført modifikasjoner, men sannsynligvis må vi gjøre mer enn det som vi får gjort gjennom driftsstansen.

- Det kan ta lengre tid?

- Da vil vi eventuelt gjøre det senere.

- Betyr det at du ender opp med å kjøre med redusert kapasitet kanskje et år fremover?

- Jeg vil ikke si noe mer enn det vi allerede har sagt, at det kan være usikkerhet også inn i 2009 om hva produksjonskapasiteten blir og hva den endelige løsningen blir.

Det er problemer med nedkjølingsprosessen på LNG-anlegget på Melkøya av gassen fra Snøhvit-feltet som skaper hodepinen i StatoilHydro.

Opptur på Børsen.

Snøhvitproblemer til tross, aksjemarkedet reagerte positivt og sendte kursen på StatoilHydro-aksjen opp mer enn 3 prosent.

Resultatet er sterkt preget av fusjonskostnader på tilsammen 10,7 milliarder. Størstedelen skyldes kostnadene ved den gullkantede pensjonsordningen som er tilbudt alle fra 58 år og oppover i selskapet.

Driftsresultatet lå en del under det analytikerne hadde forventet, ifølge TDN Finans.

På forsiden nå