REC Solar permitterer de ansatte ved fabrikken på Herøya

Totalt 65 fabrikkansatte permitteres i 26 uker på grunn av kollaps i markedet etter langt lavere solcelle-etterspørsel, spesielt ifra Kina.


<p>Et av Rec Groups produksjonsanlegg. Solenergiselskapet produserer både silisium til silisiumwafer, celler, og paneler til solløsninger</p>

Et av Rec Groups produksjonsanlegg. Solenergiselskapet produserer både silisium til silisiumwafer, celler, og paneler til solløsninger

– Prisene halverte seg over natten, og det førte til et stort gap mellom tilbud og etterspørsel fabrikksjef David Verdu i REC Solar på Herøya.

Rec Solar ble dannet i 2013 da Rec ble splittet opp i de to selskapene Rec Silicon og Rec Solar. Deretter ble Rec Solar solgt til Bluestar Elkem i 2014.

– Det har vært en utrolig tøff periode, og jeg er veldig lei med på vegne av alle de flinke ansatte vi har, sier fabrikksjef Verdu.

Etter planen skal de ansatte være tilbake på jobb ved utgangen av oktober.

Ved fabrikken i Porsgrunn produserer selskapet silisiumblokker.

Har ligget i kortene

De siste månedene har fabrikken kun produsert 20 prosent av mulig kapasitet på grunn av lave priser og liten etterspørsel, opplyser fabrikksjefen som forklarer at de ansatte har skjønt at permitteringer kunne komme.

Den andre fabrikken i Norge som ligger i Kristiansand er ikke rammet av permitteringsrunden.

– Vi blør ikke like mye i Kristiansand som vi gjør her i Porsgrunn, sier Verdu.

I Kristiansand har selskapet et produksjonsanlegg for silisium, som blant annet har blitt sendt videre til Porsgrunn for å lage blokker.

Selskapet har også en fabrikk i Singapore som heller ikke er påvirket av torsdagens permitteringer.

Tillitsvalgt ved fabrikken, Adrian Lassen Mjåtvedt hadde ikke trodd de ansatte skulle ta permitteringene så bra som de gjorde.

– Det er en trist for alle sammen, men jeg synes de ansatte tar det overraskende bra, og heldigvis har vi langsiktige eiere som ønsker å satse på fabrikken på Herøya. Klubben har hatt god dialog ledelsen hele veien, sier han etter allmøte som ble holdt torsdag morgen.

Rec Group tror markedet vil balansere seg mot slutten av året, og målet er å starte opp igjen produksjonen tidligere om solcelleprisene øker før permitteringen går ut. 

Solenergiselskapet produserer både silisium til silisiumwafer, celler, og paneler til solløsninger.

Vil fortsette å investere i Porsgrunn

Noen få av de som blir permittert vil kalles tilbake ettersom det er planen å modernisere og oppgradere produksjonsfasilitetene på Herøya. Disse ansatte vil holde øye med prosessen, opplyser Rec.

Målet er å omstille produksjonen fra å kunne være en del av verdikjeden til det som heter «monopaneler» i tillegg til «multipaneler» som selskapet leverer i dag. Førstnevnte har tradisjonelt vært dyrere men gir bedre effekt, men har den siste tiden blitt billigere å produsere takket være ny teknologi.

– Vi ser lyset i enden av tunnelen, og jeg håper vi klarer å beholde så mange som mulig av de flinke folkene vi har i fabrikken, sier Verdu.

Gjennomsnittsalderen ved fabrikken i Porsgrunn er 37 år, og selskapet frykter at mange finner seg jobb andre steder.

Tillitsvalgt Mjåtvedt tror nok en del vil finne seg andre jobber, men håper også at mange kommer tilbake til fabrikken når og hvis markedet forbedrer seg.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå