Her frykter ordføreren flere turister: – Det er fullt!

Ordfører advarer mot uforsvarlig turisttrykk til Lofoten.


<p><b>VAKKERT:</b> Mange tiltrekkes av Lofoten i Nordland, og en ny Hollywood-storfilm med Matt Damon har fått flere til å sperre øynene opp.</p>

VAKKERT: Mange tiltrekkes av Lofoten i Nordland, og en ny Hollywood-storfilm med Matt Damon har fått flere til å sperre øynene opp.

– Vi har en kjempeutfordring. Lofoten har begrensede landområder, og per i dag har vi ikke kapasitet til å ta imot flere turister. Det er fullt! sier Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal til E24.

Det er muligens det vakreste stedet på kloden – i alle fall ett av dem – og det har sannelig også kloden fått med seg.

Det var NRK som først omtalte saken.

Turistene flokker til Lofoten. Ifølge Sørdal er det anslått at 1,4 millioner tok turen mellom april og september i fjor.

I år venter ordføreren en turistøkning på inntil 20 prosent.

Hollywood-utfordring

Og det kan bli flere. For tiden er nemlig Hollywood på besøk, og gjør innspilling av storfilmen «Downsizing» – med stjerner som Jason Bourne-aktuelle Matt Damon og Tarantino-yndling Christoph Waltz i rollene.

– Effekten i form av økt turisme er kanskje litt tidlig å anslå, men det er ingen tvil om at dette gir Norge fantastisk markedsføring, sier direktør for Reise Norge i Virke, Line Endresen Normann, til E24.

– Og hvilken verdi har det ikke om Matt Damon twitrer om hvor vakker Lofoten er? fortsetter hun.

Men overfor NRK uttrykker Flakstad-ordføreren bekymring over effekten.

– Kan diskuteres om vi trenger mer

– At Matt Damon og kompani setter Trollfjorden og omkringliggende kommuner på kartet, er på den ene siden positivt, på den andre siden utfordrende. I Flakstad har vi for eksempel kommet veldig skjevt ut med tanke på turismen i år, og må gjøre mange grep til neste år, sier ordføreren til statskanalen.

 <p><b>FRYKTER FOR NATUREN:</b> Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (på kanten av stupet) roper varsko om turistboomen i Lofoten.</p>

FRYKTER FOR NATUREN: Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (på kanten av stupet) roper varsko om turistboomen i Lofoten.

Sørdal får delvis støtte av Gunnar Skjeseth, daglig leder av Lofoten Explorer, som leverer turer til Trollfjorden.

Selv om Hollywood bidrar med god norgesreklame, kan det kanskje bli for mye av det gode, sier han.

– Det kan diskuteres om vi trenger mer turister. Det er bra med turister her allerede, det er ikke til å legge skjul på, sier han til NRK.

– Ekstrem natur-slitasje

Overfor E24 presiserer ordføreren at han tror jungeltelegrafen i sosiale medier vil ha større effekt på turistflokkingen enn Hollywood.

Uansett gir det store logistikkutfordringer, fremholder han.

– Det er allerede for mange i forhold til kapasiteten. Vi merker enormt trøkk på veiene og mangler toalettfasiliteter. Det er fullt på overnattinger, og bobiler og telt hopes opp rundt parkeringsplasser. Når butikken på lille Ramberg har den tredje beste omsetningen blant alle Bunnpris-butikker i landet, sier det vel sitt, skisserer han.

Ikke minst fremholder ordføreren at den flotte Lofot-naturen rammes av det han kaller «ekstrem slitasje».

Vil ha turistskatt

– Det tråkkes stadig opp nye stier, og det blir mye søppel når fuglene går løs på overfylte søppeldunker. Vi er helt avhengige av skjerpede løsnigner for å bevare Lofot-naturen. Ellers blir den ødelagt, advarer Sørdal.

Én av innskjerpingene han går inn for, er en egen turistskatt. Han vedkjenner at det er vanskelig å gjøre en slik skatt rettferdig, men mener det er nødvendig å la brukeren betale.

– Vi må bygge opp infrastrukturen. Ingen av kommunene her har økonomi til å ta regningen for å legge til rette for to millioner turister i sommermånedene. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå