Ringnes tar kontroll i død venns imperium

Barna overtar Petter C.G. Sundts formue mens vennen Christian Ringnes (t.h.) tar styringen.

Forretningsmannen Christian Ringnes overtar styringen av sin avdøde venn Petter C.G. Sundts forretningsimperium.

Ringnes ble nylig valgt inn som styreleder i Sundts nøkkelselskap Sundt a.s., med arvingene Else Helene (28) og Christian (30) som menige styremedlemmer.

Sundt gikk bort etter lengre tids kreftsykdom i slutten av november i fjor. Etter det E24 forstår har det lenge vært planlagt at vennen Ringnes skulle overta styrelederrollen etter Sundts bortgang.

Les også: Petter C.G. Sundt er død

- Ingen endring

- Kombinasjonen av at Ringnes er en nær venn av familien og den viktigste forretningspartneren, gjorde valget naturlig. Forøvrig blir det ingen endringer i styringen av Sundt as og hvordan formuen forvaltes, sier daglig leder Leiv Askvig i Sundt as til E24.

Ringnes er vel kjent med Sundts forretninger ettersom han har vært styremedlem i nøkkelselskapet i flere år.

Sundt største investering er forøvrig eierandelen på 50 prosent i det svenske eiendomsselskapet Pandox. De øvrige 50 prosentene eies av det Christian Ringnes-kontrollerte Eiendomsspar. Sundt as er også Eiendomsspars nest største aksjonær etter Ringnes.

Milliardformue

Tidsskriftet Kapital anslo i fjor høst Sundts formue til 5,2 milliarder kroner. Askvig ønsker ikke å kommentere hvor mye Sundts barn må betale i arveavgift når arveoppgjøret er sluttført. Regelverket tilsier at arveavgiftsgrunnlaget trolig vil bli vesentlig lavere enn Kapitals anslag på 5,2 milliarder

Petter Sundt var kanskje mest kjent for sin tilknytning til rederiet Bergesen, som han og fetteren Morten Bergesen overtok etter sin bestefar i 1976. I 2003 solgte de sin del av rederiet til den Hongkong-baserte familien Sohmen og kunne innkassere totalt nærmere 3 milliarder kroner. Av de tre milliardene, fikk Sundt to milliarder.

Finans, eiendom og fly

De siste årene investere han i eiendom og hadde flere finansplasseringer som ble forvaltet gjennom Sundt a.s. Sundt-konsernet eier flere private jetfly. Konsernets eget flyselskap, Sundt Air, er dominerende i Norge når det gjelder drift og utleie av Sundts og andre eieres privatfly.

Sundt var også glad i å seile og hadde en stor samling biler.

Les også: Tok farvel med rederkongen

Til forsiden på E24.

På forsiden nå