Røkke rasende på Reiten

Så møtte Kjell Inge Røkke endelig en norske forretningsmann som var råere enn ham selv. Hydros Eivind Reiten valgte Statoil-fusjon og Helge Lund etter å ha forhandlet parallelt om en milliardallianse med Røkkes Aker.

Det kunne blitt Kjell Inge Røkke og Akers største kupp noensinne, men endte isteden med et worst-case scenario.

Aker skulle frigjøre 8-9 milliarder kroner til nye prosjekter ved at Hydro kjøpte 40 prosent i et selskap som skulle eie 50,1 prosent av den norske offshoregiganten Aker Kværner.

Følg Aker og Hydro på børsen.

Samtidig var de industrielle vyene at Aker og Hydro gjennom sitt samarbeid skulle tilby store nasjonale oljeselskaper, som for eksempel russiske Gazprom, en kompetanse de ikke kunne si nei til.

Rabatt

Men handelen kollapset.

Aker står igjen på utsiden, mens Aker Kværners to største kunder slår seg sammen. I stedet for et salg av Aker Kværner-aksjer til Hydro med en potensiell premie i forhold til børskurs, solgte Aker i forrige uke aksjer i både Aker Kværner og Aker Yards til rabatt.

Fra å ha majoriteten i begge selskaper, valgte Aker å selge seg ned til eierandeler på 40,1 prosent for å frigjøre så mye kapital som mulig.

For Hydros Eivind Reiten kjørte et tøft dobbeltløp. Han forhandlet samtidig med Røkkes konsernsjef Leif-Arne Langøy og Statoils konsernsjef Helge Lund.

Reiten valgte Lund.

Ifølge Finansavisen, som først brakte saken i går, skal Aker-ledelsen også etter annonseringen av oljefusjonen ha ment at det var mulig å få til avtalen med dem.

Krangel

Men så skjedde ikke, og det falt ikke i god jord hos Røkke, som ifølge en kilde skal ha følt seg direkte lurt.

Flere uavhengige kilder bekrefter uansett at Røkke ble temmelig forbannet på Reiten. For i Aker trodde man fortsatt på en avtale så sent som på ettermiddagen 18. desember, samme dag som gigantfusjonen ble kjent.

Etter det Aftenposten får opplyst fra annet hold, er man i oljeselskapene på ingen måte enige med Aker om hvor nære Aker og Hydro var en avtale.

Man skal ikke ha vært enige om hvilken pris Hydro skulle betale. Men hovedbegrunnelsen for å droppe Aker-sporet var at det ville blitt for komplisert å forfølge samtidig med gjennomføringen av fusjonen.

- De som har bekymret seg for maktkonsentrasjon som følge av fusjonen, ville da virkelig fått grunn til å bekymre seg, sier en kilde.

Vasker hender?

I Aker deler man ikke den oppfatningen. Der vises det til at samarbeidet bare skulle skje internasjonalt, og at konstruksjonen av eierselskapet over Aker Kværner ville sikre at Hydro ikke fikk innsyn i Aker Kværners prosjekter for andre kunder.

Mens man i Aker beklager at Norge her gikk glipp av en unik og fremtidsrettet allianse, mener man i oljeselskapene at Røkke-systemet, ved å snakke om en avtale det ikke ble noe av, "vasker hendene i forkant". For hvis Aker Kværner på et senere tidspunkt blir solgt ut av landet, kan Røkke si at han kjempet for en norsk løsning det ikke ble noe av.

Samtidig blir det påpekt at det var ingen som tvang Aker og Røkke å selge seg under 50 prosent i Aker Kværner og Aker Yards, etter at det ikke ble en Hydro-avtale.

Akers konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt, Geir Arne Drangeid, avviser helt at en slik "vasking av hender" har vært noe motiv hos dem.

- Slik har vi ikke tenkt, og slik tenker vi heller ikke nå, sier Drangeid.

Flere saker på E24.

På forsiden nå