SpaceX bruker Norge for å få selge internett fra verdensrommet

Elon Musk vil levere bredbånd fra tusenvis av satellitter i verdensrommet. Han bruker norske myndigheter for å få det til. – Taktikk fra SpaceX, sier konkurrenten Space Norway. 


<p><b>BREDBÅND I BANE:</b> En rekke private selskaper, inkludert SpaceX og norske Space Norway, vil bruke moderne mikrosatellitter til å levere internett i utilgjengelige strøk. <b><br/></b></p>

BREDBÅND I BANE: En rekke private selskaper, inkludert SpaceX og norske Space Norway, vil bruke moderne mikrosatellitter til å levere internett i utilgjengelige strøk.

Søndag skal SpaceX skyte opp to små satellitter for å teste ut bredbånd fra verdensrommet.  

Konstellasjoner av satellitter utenfor geostasjonær jordbane - også kjent som NGSO-systemer - kan gi bedre internettdekning i utilgjengelige områder i fremtiden, og flere store selskaper kniver om å få det til.  

I USA har det statlige byrået Federal Communications Commision (FCC) allerede godkjent søknader fra britiske OneWeb, kanadiske Telesat og norske Space Norway, men flere andre selskaper venter på svar (se oversikt nederst i saken). 

 <p><b>ANBEFALER:</b> Ajit Pai er leder for Federal Communications Commission (FCC) i USA. </p>

ANBEFALER: Ajit Pai er leder for Federal Communications Commission (FCC) i USA. 

Onsdag tok SpaceX et skritt i riktig retning da FCC-sjef Ajit Pai anbefalte at selskapets 15 måneder gamle søknad om å få levere bredbånd fra 4.425 satellitter burde bli godkjent, melder Reuters

– Satellitteknologi kan hjelpe til med å nå amerikanere som bor i rurale eller lite tilgjengelige strøk hvor fiberoptiske kabler og basestasjoner ikke når ut. Og det kan tilby mer konkurranse hvor jordbasert internettilgang allerede er tilgjengelig, sa Pai. 

I dokumenter fra 2015 anslår SpaceX at systemet Starlink kan gi internett fra rommet til nesten 50 millioner brukere og gi inntekter på 30 milliarder dollar (234,2 milliarder kroner) innen 2025, skriver Wall Street Journal

Musk har sagt at inntektene skal være med å finansiere en fremtidig by på Mars.

Les mer: SpaceX skjøt opp verdens kraftigste rakett 

SpaceX sendte FN-innmelding via Norge

Alle satellitter bruker det samme, begrensede radiofrekvenspekteret. Utdelingen av frekvensbånd er derfor en komplisert og ofte langvarig prosess. Internasjonalt er det FN-organet ITU (Den internasjonale telekommunikasjonsunion) i Genève som står ansvarlig for å fordele baner og frekvensbånd mellom land som melder inn behov.

I 2014 sendte SpaceX en innmelding til ITU på 4.257 satellitter som en del av prosjektet STEAM. Innmeldingen ble sendt inn av den norske statlige etaten Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

– Det er riktig at Norge har en innmelding på vegne av STEAM, som i praksis er SpaceX. Innmeldingen gjennomføres som et samarbeid mellom oss i Nkom og amerikanske FCC, bekrefter John-Eivind Velure, avdelingsdirektør for Frekvensavdelingen i Nkom, overfor E24. 

– Private selskaper kan ta kontakt med nasjoner for å sende innmeldinger til ITU.  Satellittsystemet til SpaceX er formelt sett ikke knyttet til Norge, men selskapet tok kontakt med oss i 2014. Nkom ble da den formelle myndigheten for den innmeldingen, men selskapet gjør mesteparten av den tekniske jobben selv og betaler sektoravgift til oss for å dekke kostnadene våre. Navnet STEAM skyldes at selskaper ofte ikke ønsker å flagge det kommersielle navnet på et prosjekt underveis i langvarige ITU-prosesser, sier Velure. 

– Hvorfor Norge? Har det noen fordeler for SpaceX? 

– Det var litt tilfeldig. Vi hadde kapasitet og gjorde en vurdering. Det er ikke slik at vi må ta på oss alt som kommer inn. Det er primært norske selskaper vi skal representere. Men et satellittnettverk av denne typen vil kunne gi internettdekning i områder som er viktige for Norge og som i dag har svært mangelfull dekning, spesielt i polare strøk.

Space Norway: – Taktikk fra SpaceX å bruke Nkom

Statsaksjeselskapet Space Norway har allerede fått godkjenning av FCC til å levere bredbånd til Alaska via to satellitter i høy-elliptisk bane. Statsaksjeselskapet er derfor jevnlig i kontakt med SpaceX, OneWeb og lignende aktører for å koordinere alle NGSO-systemene som utvikles parallelt.

– Vi forholder oss til SpaceX direkte og var godt forberedt på at de ligger an til å få en godkjenning av FCC i USA. OneWeb ble godkjent først, deretter kom Space Norway og Telesat samtidig. Bildet som tegner seg nå er global bredbåndsdekning fra tusenvis av småsatellitter innen noen år. Tidslinjen for Space Norway er oppskytning i 2022, så enn så lenge er det kun diskusjoner mellom partene, siden ingen selskaper har operative systemer i dag, sier Kjell-Over Orderud Skare i Space Norway til E24.

– Hva tenker du om at SpaceX har meldt inn til ITU via Nkom?

– Det er taktikk fra SpaceX å bruke Nkom. Det er flere ikke-norske selskaper som har gjort det. Norge blir nok ansett som et land hvor det er relativt enkelt å få ting gjort. Det er ikke så mange krav på bordet som i for eksempel USA. 

– OneWeb vil unngå at andre får unntak

I utgangspunktet må alle leverandører av NGSO-systemer i USA sørge for dekning på hele fastlandet, Puerto Rico og U.S. Virgin Islands, men Space Norway har fått et unntak fra regelen for sitt prosjekt «Arctic Satellite Broadband Mission». 

– Vårt satellittsystem er rettet spesifikt mot Arktis. FCC, som er veldig opptatt av konkurranse og allmennhetens interesse, har derfor gitt Space Norway er unntak fra regelen om full dekning slik at vi kan bidra til konkurranse og dekning i Alaska, sier Skare. 

Space Norway støtter likevel å fjerne kravet om full dekning i USA - med både SpaceX, Boeing og SES med på laget. OneWeb, derimot, mener at FCC bør opprettholde kravet. 

– OneWeb utvikler et system som skal å dekke hele USA og mener regelen skal opprettholdes. Implisitt vil de unngå at selskaper som Space Norway får slike unntak. Det er også noen selskaper som mener de bør ha prioritet i frekvenskoordineringen fordi de meldte inn frekvensbehovene til ITU først, men dette har FCC sagt nei til. Enten må selskapene bli enige seg imellom eller så splitter FCC frekvensbåndene, forklarer Skare.  

– Vi står midt oppe i det akkurat nå. Det har vært mange møter og intens brevutveksling, og det vil bli mange flere møter og brev. Med tusenvis av småsatellitter i spill, er koordineringsprosessen for å unngå interferens mellom satellittene og brukernes terminaler mer tidkrevende og omfattende enn noen gang. 

Elon Musk vs. Richard Branson 

I 2015 lanserte Musk sine NGSO-planer kun to dager etter at hovedkonkurrenten OneWeb hadde lansert nyheten om at Virgin Galactic, med den britiske milliardæren Richard Branson i spissen, og databrikkeprodusenten Qualcomm hadde investert i deres system. 

 <p><b>MILLIARDÆR:</b> Richard Branson holder opp gateskiltet som skal vise vei til hangaren Spaceport America, hvor selskapet Virgin Galactic skal satse på romturisme.</p>

MILLIARDÆR: Richard Branson holder opp gateskiltet som skal vise vei til hangaren Spaceport America, hvor selskapet Virgin Galactic skal satse på romturisme.

OneWeb var først ute med å søke om tillatelse fra FCC og ligger nå rundt to år foran SpaceX i løypen. Ti operasjonelle satellitter skal skytes opp av europeiske Arianespace i mai og bane vei for internettleveranser allerede fra 2019. 

Konkurransen mellom de to selskapene har blitt beskrevet som en feide. I begynnelsen skulle Musk og OneWeb-grunnlegger Greg Wyler samarbeide om en felles megakonstellasjon, før Musk plutselig søkte om å utvikle sin egen. 

Google vurderte først å investere i OneWeb, før det endret side og investerte 1 milliard dollar (7,7 milliarder kroner) i SpaceX. Til gjengjeld har OneWeb fått Airbus, Bharti Enterprises, Hughes Network Systems, Intelsat, Coca-Cola og Totalplay med som investorer. 

– Wyler følger at Musk tok hans idé mens de diskuterte samarbeid, lagde en stor søknad bak ryggen hans, og stjal ideen hans, har bransjeekspert Tim Farrar sagt til Quartz.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå