Ryanair-piloter går ut i julestreik

Ryanair blir rammet av flyverstreik i flere europeiske land de neste dagene. Også det mektige tyske flyverforbundet Cockpit stiller seg bak streiken.


<p><b>STREIK:</b> Ryanair rammes av pilotstreik fram mot jul.</p>

STREIK: Ryanair rammes av pilotstreik fram mot jul.

Flyvere som jobber for Ryanair i Italia, Portugal og Irland har allerede meldt at de vil streike i protest mot lønns- og arbeidsbetingelser i det irske lavprisselskapet.

Mandag kveld stemte piloter ansatt i Ryanair i Dublin for uspesifiserte streikeaksjoner. Ryanair har gjentatte ganger påpekt at de ikke har fått noe formelt streikevarsel. Men tirsdag ettermiddag varslet Ryanairs irske flyvere at de går ut i streik 20. desember.

Tirsdag varslet også det tyske pilotforbundet Vereinigung Cockpit at tyske medlemmer som jobber for Ryanair, vil delta i streiken. Men det er ikke kunngjort noen streikedato, og forbundet sier i stedet at aksjonene kan starte når som helst.

Ikke i juleferien

Cockpit lover samtidig at det ikke blir noen streik i perioden mellom ettermiddagen den 23. desember og 26. desember.

Cockpit håper å presse Ryanair til å forhandle om det fagforbundet mener er arbeids- og lønnsvilkår som er i tråd med hva flygerne kan få i tilsvarende flyselskaper.

Forbundsleder Ilja Schulz varsler at Ryanair har en siste mulighet til å unngå streik ved straks å komme til forhandlingsbordet.

I tirsdagens uttalelse hevder forbundet også at et stort antall flyvere er i ferd med å forlate selskapet fordi andre selskap tilbyr bedre arbeidsbetingelser.

Tar ikke på alvor

Fagforbundet til Ryanair-flyvere i Italia er de eneste som har kunngjort en konkret streikedato. Den skal etter planen holdes fredag 15. desember og vil vare i fire timer.

Ryanair har imidlertid gitt beskjed om at selskapet vil ignorere varselet fordi slike aksjoner er blitt varslet tidligere uten at de er blitt gjennomført.

Ryanair hadde tirsdag ettermiddag ennå ikke kommentert nyheten om at også det tyske flyverforbundet vil delta i streiken, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Cockpit har over 9.400 medlemmer i Tyskland, og forbundet greide å få på plass en avtale om lønn, pensjon og arbeidsbetingelser med Lufthansa tidligere i år etter en rekke streiker mellom 2014 og 2016.

Et betydelig antall Ryanair-flyvere har opprettet enkeltmannsforetak. Selskapet regner ikke flyvernes fagforeninger som noen motpart i forhandlinger og har derfor ingen tariffavtale med sine ansatte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå