Sår tvil om korrupsjon

Frank Murud erkjenner straffskyld i henhold til samtlige tiltalepunkter, men mener han ikke har drevet med korrupsjon.

I går startet straffesaken mot den tidligere eiendomssjefen i det kommunale selskapet Undervisningsbygg.

Murud er tiltalt for grov korrupsjon, grov utroskap og forfalskning. Da rettssaken startet erkjente Murud straffskyld på samtlige punkter i tiltalen, men hadde et forbehold.

- Jeg erkjenner fult straffansvar for handlingene, men om handlingene er korrupsjon, det må jusen avgjøre, sa Murud til tingrettsdommer Per Gamelgård.

Lavere strafferamme

Tiltalen mot Murud har en strafferamme på ti år, ser man bort fra tiltalen om grov korrupsjon, faller strafferammen til seks år.

Muruds forsvarer, Anders Brosveet, mener likevel det vil ha lite å si for straffen om Murud dømmes for korrupsjon eller ikke.

- Det er egentlig ikke så stor forskjell i strafferammen. I denne saken vil det uansett være utroskapen som er mest alvorlig, selv om korrupsjon har en lengre strafferamme, sier Brosveet til Aftenposten.

Aktor i saken, statsadvokat Carl Fredrik Fari, mener det er riktig å benytte korrupsjonsbestemmelsen, og er ikke like sikker på at det er likegyldig i forhold til straffeutmålingen.

- Det kan hende Brosveet har rett i det han sier, men det ligger jo et signal i strafferammen, sier Fari.

- Tappet entreprenørene

Pengene fra entreprenørene ble overført til Murud ved hjelp av falske fakturaer. Ifølge Brosveet var formålet å tappe aksjeselskapene til entreprenørene.

Deler av pengene ble så betalt tilbake til entreprenørene privat. Dermed fikk de penger ut fra sine egne selskaper uten å betale skatt. I tillegg satt Murud igjen med en pen sum penger.

Brosveet avviser at formålet med pengeoverføringene var å belønne Murud for at entreprenørene fikk oppdrag fra kommunen, men er enige i at man ikke kan se fullstendig bort fra korrupsjon.

- Det aksepteres at det ligger et element av smøring i det, men at hoveddelen av beløpene er tatt ut gjennom fiktiv fakturering, hvoretter det ble delt med de medtiltalte, sier Brosveet.

Fra luksus til trygd

Ett år etter at Frank Murud ble pågrepet av politiet lever han et ganske annet liv enn før han ble avslørt.

Før pågripelsen eide Murud aksjer for millioner av kroner, flere hytter, en villa i Holmenkollåsen, store båter og fete biler.

Nå er alt solgt og Murud har ingen formue. Den tidligere eiendomssjefen er i dag arbeidsledig og må klare seg på 18 000 kroner før skatt, som han får utbetalt fra Nav.

På forsiden nå