– Tviler på at Steinhoff vil kollapse

Shoppinggiganten Steinhoff skal granske feil i regnskapene, og toppsjefen går på dagen. Skandalen får aksjen til å stupe i Frankfurt.


<p><b>I TRØBBEL:</b> Regnskapstallene er ikke godkjent konsernsjefen har gått av, og aksjen stuper. Nå har møbelgiganten Steinhoff hyret inn PWC for å gjennomføre en gransking av selskapet. Den europeiske møbelkjeden Conforama er noe av virksomheten som eies av Steinhoff International.</p>

I TRØBBEL: Regnskapstallene er ikke godkjent konsernsjefen har gått av, og aksjen stuper. Nå har møbelgiganten Steinhoff hyret inn PWC for å gjennomføre en gransking av selskapet. Den europeiske møbelkjeden Conforama er noe av virksomheten som eies av Steinhoff International.

Steinhoff, en gigant innen møbler og husholdningsartikler, kunngjorde tirsdag at det vil starte en gransking av regnskapene sine.

Samtidig har konsernsjef Markus Jooste levert sin oppsigelse.

Det skjer etter at revisoren ikke ville godkjenne selskapets tall for regnskapsåret, som skulle legges frem onsdag.

Steinhoff, en av Europas største møbelaktører etter Ikea, sier nå at det vil slippe tallene så fort det er i stand til det, og viser til en tysk etterforskning av selskapet. Steinhoff vil også vurdere å slippe justerte tall for tidligere år.

Aksjen er ned rundt 60 prosent på Frankfurt-børsen onsdag.

– Jeg tviler på at Steinhoff vil kollapse, sier Owen Nkomo, sjef ved Inkunzi Wealth Management i Johannesburg, til Bloomberg.

– Jeg vil mye heller ta en sjanse og kjøpe Steinhoff enn Bitcoin, legger han til overfor nyhetsbyrået.

Milliardær tar over

– Styret i Steinhoff har varslet aksjonærene om at ny informasjon har kommet for dagen knyttet til irregulariteter i regnskapet som krever ytterligere gransking, skriver selskapet i en melding onsdag.

Steinhoffs styre har hyret inn konsulentfirmaet PWC for å gjøre en ekstern gransking. Inntil videre vil selskapet bli ledet av en av Sør-Afrikas rikeste menn, nemlig Steinhoffs styreformann, storeier og milliardær Dr. Christo Wiese (76).

– Tilliten mellom Wiese og Jooste er brutt, og det er årsaken til at Jooste er ute, sier retail-analytiker Syd Vianello til Bloomberg.

Selskapet ble startet i Tyskland i 1964 og har tradisjonelt hatt hovedkvarteret sitt i Sør-Afrika, men har nå hovedkontor i nederlandske Amsterdam.

Selskapet har ifølge BBC vært omtalt som «Afrikas Ikea».

Selskapet hadde en omsetning på 14,9 milliarder euro (146 milliarder kroner kroner) i de første ni månedene av 2017.

 <p><b>MANGE KJEDER:</b> Den europeiske butikkjeden Pepco er en av mange som eies av giganten Steinhoff International, som totalt har over 130.000 ansatte.</p>

MANGE KJEDER: Den europeiske butikkjeden Pepco er en av mange som eies av giganten Steinhoff International, som totalt har over 130.000 ansatte.

Razzia i 2015

Ifølge Bloomberg startet saken med en razzia i Tyskland i 2015. Den skal være knyttet til kontrakter som så ut til å være med tredjeparter, men som kan ha skjedd internt i selskapet, ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge Reuters skal selskapet ha latt være å rapportere om transaksjoner på rundt en milliard euro med et tilknyttet selskap, noe eksperter mener loven krever.

Steinhoff sa i en melding i august at det ikke finnes noe bevis for at selskapet skal ha brutt noen tyske lover.

130.000 ansatte

Selskapet har 11.000 butikker og 130.000 ansatte, og selger blant annet møbler, madrasser og husholdningsartikler gjennom den franske møbelkjeden Conforama, Mattress Firm i USA, britiske Poundland samt kjeder som Poco, Pep & Co, Ackermans, Sleepmasters og Russels.

Det driver også franchise for bilutleieselskapet Hertz i Sør-Afrika.

Selskapet ble børsnotert på børsen i Johannesburg i Sør-Afrika i 1998 og i tyske Frankfurt i 2015.

Steinhoff Retail Africa ble børsnotert separat i september. Også dette selskapets direktør Ben la Grange skal ha gått av, ifølge Reuters.

Slik har Steinhoff-aksjen utviklet seg de to siste årene.
Slik har Steinhoff-aksjen utviklet seg de to siste årene.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå