Informerte ikke om båtavtale – må svare Stortinget igjen

Hyttesaken eser ut. Nå må finansminister Siv Jensen forklare seg skriftlig til Stortinget for tredje gang – denne gangen om båtplassen hun leier av milliardæren.


<p><b>MÅ GI BÅT-SVAR:</b> Siv Jensen må svare Stortinget om båtplassen hun leier av milliardær Johan Andresen i tillegg til hytta.</p>

MÅ GI BÅT-SVAR: Siv Jensen må svare Stortinget om båtplassen hun leier av milliardær Johan Andresen i tillegg til hytta.

To ganger har finansministeren besvart skriftlige spørsmål fra Stortinget om Oslofjord-hytta hun leier av milliardær Johan H. Andresen.

Flere eksperter mener den årlige leien på 40.000 kroner er såpass lav at det må anses som en gave til statsråden. Det har Siv Jensen kontant avvist.

Men i sine svar til Stortinget og nysgjerrige journalister, har Jensen unnlot å nevne den andre leieavtalen hun har med milliardæren – om båtplassen tilhørende hytta.

Den ble nemlig først kjent for fire dager siden.

Krever båt-forklaring

Nå krever Torgeir Knag Fylkesnes i SV at Jensen forklarer seg til Stortinget for tredje gang:

– Hvorfor opplyste ikke statsråden om dette forholdet i forrige svar til Stortinget, og vil statsråden nå ta initiativ til en objektiv vurdering av om verdien av leieavtalen er å anse som en ytelse? skriver han i et skriftlig spørsmål som ble sendt torsdag.

Det var 4. november at leiekontrakten for båtplassen ble kjent. Da opplyste Jensen til Dagens Næringsliv at Andresen også har leid ut denne til henne, da for 13.350 kroner per sommersesong.

Hittil har ingen påstått at denne prisen ligger under markedsverdi.

Likevel har flere stortingspolitikere reagert på at Jensen har unnlatt å nevne båtplassen i sine svar om hyttesaken.

– Mistanke om at noen har noe å skjule

Saken har også reist habilitetsspørsmål, fordi Johan H. Andresen er leder for etikkrådet til Oljefondet, som er underlagt Jensens departement.

– Det er mulig hun rent formelt kan komme seg unna å ikke ha opplyst om tilleggsavtalen. Men det har i flere omganger kommet ny informasjon, og forklaringen har blitt endret. Da burde alle kortene legges på bordet. Det vi står igjen med er en mistanke om at noen har noe å skjule, sa Aps Fredric Holen Bjørdal til DN rett etter at båtplass-leien ble kjent.

Mye av den endrede forklaringen han viser til, relaterer seg til oppussingen av hytta.

4. oktober sa Jensen til E24 at hun har «brukt mye tid på å pusse den opp», blant annet «tettet hull og satt den i stand».

DN har senere dokumentert at Andresen-familien selv har bladd opp betydelig summer for kostbare utbedringer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå