Nye russiske anklager mot norsk fisk

Russiske myndigheter hevder å ha funnet parasitter og forhøyet bakterienivå i norsk fisk og truer med boikott.


<p><b>FRISK FISK?</b> Russerne hevder Mattilsynet har gjort et for dårlig arbeid med bakteriekontroll. Norske produsenter har fått én uke på å redegjøre for situasjonen. Bildet viser frisk fisk fra Hitra i Sør-Trøndelag.</p>

FRISK FISK? Russerne hevder Mattilsynet har gjort et for dårlig arbeid med bakteriekontroll. Norske produsenter har fått én uke på å redegjøre for situasjonen. Bildet viser frisk fisk fra Hitra i Sør-Trøndelag.

Russerne skal ifølge Mattilsynet ha funnet levende parasitt i kjølt torskelever, forhøyet bakterienivå i kjølt laks, listeria i kjølt lysing, listeria i kjølt ørret, og forhøyet bakterienivå i kjølt ørret.

Parasitter og bakterier som kan gi alvorlig sykdom, dør ved frysing, steking og koking, men russiske myndigheter har strengere hygienekrav enn det som er norsk og internasjonal standard, skriver Dagbladet.

Russland er ikke fornøyd med Mattilsynets kontroll og ga tilsynet og de norske fiskeprodusentene en uke på å redegjøre for situasjonen. Fristen gikk ut fredag. Mattilsynet rakk fristen så vidt.

Samtidig opplyser de berørte fiskebedriftene Lerøy, Brødrene Sperre, Slakteriet og Sjøtroll at de stiller seg uforstående til russernes funn. Den femte bedriften, Tobø Fisk, har ikke svart på avisens spørsmål om saken.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil ikke kommentere saken.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå