Vurderer juridiske skritt etter mulig «beaching»

Herbjørn Hanssons Nordic American Tankers vil ettergå hvordan to av rederiets tidligere skip havnet på strand der det foregår «beaching».

Dagens Næringsliv skrev nylig om at ytterligere to skip, som tidligere tilhørte det Herbjørn Hansson-kontrollerte rederiet Nordic American Tankers, hadde blitt dumpet på en strand i Bangladesh.

Der ligger de klare for såkalt «beaching», en omstridt praksis med opphugging av skip direkte på stranden.

Da selskapet meldte om salget av de to skipene, ble det opplyst at kontraktene inneholdt «bestemmelser relatert til Hongkong-konvensjonen», en internasjonal avtale som stiller krav til miljø- og arbeidsforhold på verft og strender der skip hugges opp.

Nå følger rederiet opp saken som et mulig avtalebrudd, dersom det viser seg at kjøperen ikke har fulgt konvensjonen.

– Vår advokat har informert kjøperen om at vi, om nødvendig, vil ta juridiske skritt. Således forbeholder vi oss alle rettigheter, opplyser selskapets finansdirektør Bjørn Giæver til DN.

Oppfordrer til boikott

Forsikringsselskapet KLP valgte å ekskludere Hanssons rederi etter opplysningene om strandhuggingen av skipene.

Bellona oppfordrer alle som samarbeider med Nat til å følge storinvestoren og svarteliste dem.

– Nå har Nordic American Tankers bevist for alle at de prioriterer pengene og ikke bærekraft eller miljø, sa fagansvarlig for shipping i miljøstiftelsen Bellona, Sigurd Enge, til E24 tidligere denne uke.

Herbjørn Hansson fikk svært mye kritikk etter at åtte andre skip dukket opp på asiatiske strender i fjor. Den gang oppfordret KLP dem til å slutte seg til konvensjonen.

Herbjørn Hansson var ordknapp overfor E24, men sa at opplysningene til Dagens Næringsliv ikke var sanne.

– Vi følger Hongkong-konvensjonen. Vi har fulgt opp alt til punkt og prikke, sa Hansson.

– Dersom kjøper eller senere kjøpere ikke har innrettet seg etter disse kontraktsforpliktelsene, er dette utenfor Nats kontroll. Den amerikanske grenen av Nat vil undersøke dette nærmere. Nat har handlet hundre prosent korrekt, skrev Hansson i en e-post.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå