Skulle «kjøpes» til taushet

16 av de polske bygningsarbeiderne nektet å reise hjem. Fredag kveld ble de traktert med vodka og pizza, og bedt om å skryte av arbeidsforholdene sine.

Fredag var rundt 70 polske bygningsarbeidere i firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS under sterkt press fra sin arbeidsgiver for å reise hjem til Polen, angivelig for å avspasere, etter at Oslo kommune stengte to byggeplasser i Oslo.

Mens 55 kolleger ble busset hjem fredag kveld, nektet 16 til slutt å reise.

Sent fredag dukket plutselig den polske arbeidsformannen opp med rundhåndet servering til de som ble igjen. Som motytelse krevde han taushet til pressen om bo-, arbeids- og lønnsforhold. Om noen snakket med journalister, ville de bli svartelistet for alltid, forteller polakkene.

Ifølge bygningsarbeiderne ble de lovet raus belønning om de mandag ville stille opp for TV 2 eller NRK og si at alt pressen hadde skrevet om forholdene var blank løgn.

- Pizzaen var god den, og tørsten ble slukket, men vi kan jo ikke kjøpes til å lyve. Det har allerede vært altfor mye lureri i denne saken, sier en talsmann for polakkene.

Vi sitter på et kjøkken i Carl XVs gate på Vallø utenfor Tønsberg. Sigarettåken er tett, men talen klar. Nå ønsker de å finne seg en ryddig arbeidsgiver i Norge.

- Dette er helt ukjent for meg og ikke akseptabelt om så er tilfelle. Dette tar jeg helt avstand fra, sier Gustav Winge, som svarer for Langemyhr AS når han blir konfrontert med historien.

Han har ikke selv vært i Tønsberg for å se på boforholdene til sine ansatte, men kjenner ikke til noen kritikkverdige forhold.

- Jeg kan ikke være over alt. Men jeg regner med at hvis det er kritikkverdige forhold, blir det tatt tak i, sier Winge og presiserer at de gjør mye for de polske arbeiderne. Blant annet hjelper de dem med å åpne bankkonto og skaffe dem oppholdstillatelse.

Les også: Polakker grovt utnyttet

Fraktet bort

Aftenposten besøkte lørdag formiddag nok et hus i dårlig forfatning, på Råel i Tønsberg, hvor opptil 15 Langemyhr-ansatte har bodd. Flere var i ferd med å pakke, mens noen har bestemt seg for å bli noen dager til.

- Vi er alt trukket 2500 kroner i lønn for å sove på gulvet her, så imens får vi heller lete etter en ny arbeidsgiver. Vi trives i Norge, og er jo her for å jobbe, sier en av polakkene.

Arbeiderne er redde for jobbene sine om de står frem med navn i pressen. De tror på formannens trusler. Likevel er de glade for støtten fra naboer, samt polsk og norsk presse:

- Polsk fjernsyn har også tatt opp saken vår. Det vekker oppsikt hjemme når de får høre hva slags forhold vi lever under, sier en av malerne.

Les også:
Bygger palass til seg selv
70-80 polakker bodde i ett hus


Sender ut bevis

Seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet er svært opprørt over måten de polske bygningsarbeiderne er blitt behandlet på av sin norske arbeidsgiver. Han reagerer kraftig på den brutale hjemsendelsen av polakkene fredag.

- De sender bevisene ut av landet, sier han.

Harald Langemyhr har fått frist til onsdag til å legge frem dokumentasjon som viser at lover og regler følges. Hvis det ikke foreligger, stenger Arbeidstilsynet samtlige byggeplasser firmaet driver.

- Arbeidstilsynet har ikke funnet noe kritikkverdig på byggeplassene våre. Det med brakkene er tatt tak i og ryddet opp i. Nå har tilsynet etterspurt dokumentasjon, som lønnsslipper, timelister og oppholdstillatelse. Det skal vi sende over innen onsdag, og da gjør jeg regning med at vi tar opp arbeidet igjen, sier Winge.

På forsiden nå