Slår sammen Libris og Norli

Norgesgruppen og Aschehoug slår sammen sine bokkjeder.
TEKNISK KONKURS:  Norli måtte i fjor reddes gjennom en kapitalinnsprøyting på rundt 60 millioner kroner.
TEKNISK KONKURS: Norli måtte i fjor reddes gjennom en kapitalinnsprøyting på rundt 60 millioner kroner.

De to kjedene vil fortsette som egne merkevarer, men eierselskapene slås sammen.

Aschehoug vil få 51 prosent av aksjene i det felles selskapet, mens Norgesgruppen - som er landets største dagligvarekjede - blir sittende med de andre 49 prosentene. En aksjonæravtale gir Norgesgruppen like rettigheter, heter det i en pressemelding.

Til sammen har de to bokkjedene en omsetning på 1,8 milliarder kroner, fordelt på 178 butikker. Fusjonen er avhengig av Konkurransetilsynets godkjennelse.

Et åpenbart spørsmål er om dette er en vei inn i dagligvarehandelen eller en vei ut av bokhandeldrift for Aschehoug.

- Det er ingen av delene. Det er en felles vei til en sterkere bokhandel, sier konsernsjef Mads Nygaard i Aschehoug til E24.

- Vi er veldig opptatt av å føre fagbokhandelen videre, og dette er en svært god måte å gjøre det på, sier Nygaard.

"Daglig leder i det nye selskapet blir Nils Sund, som i dag er administrerende direktør i Norli. Øvrig ledergruppe vil bli satt sammen fra dagens to organisasjoner", står det å lese i pressemeldingen.

Konkurstruet

Norli Gruppen AS er kontrollert av Aschehoug, men er deleid av familien Lauritzen. Inntil 2009 var selskapet eid 50-50, men Aschehoug skjøt i fjor inn nesten 60 millioner kroner i bokkjeden og kom dermed i majoritetsposisjon.

Kapitalinnsprøytingen var nødvendig, ettersom Norli stod på konkursens rand etter noen svært svake økonomiske år. Nedturen toppet seg i 2008, da Norli fikk et underskudd før skatt på hele 111,4 millioner kroner.

I fjor endte underskuddet på 61 millioner kroner før skatt.

Som en følge av den finansielle katastrofen startet Norli et spareprogram som skal redusere kostnadene med 100 millioner kroner. Det skal skje gjennom å redusere antall ansatte med 170 årsverk, nedleggelse av 11 butikker og sentrallageret.

Planen er at Norli skal vise overskudd i år.

Libris på sin side tapte 17,5 millioner kroner før skatt i fjor. Norgesgruppen eier Libris gjennom Norgesgruppen Bok og Papir, som også eier Thanke Engro, som vil bli videreført gjennom den nye felles selskapet.

Vil satse på bokhandelen

Med to måneder igjen av året, vil Nygaard ikke si om Norli klarer sitt overskuddsmål.

- Det ironiske er jo at nettopp de to siste månedene er de hvor det skjer mest, så det er vanskelig å si noe om dette ennå. Men det er bare å ta av seg hatten for den svært gode omstillingsjobben som er gjort i Norli de siste månedene, sier Nygaard.

Selv om det har vært tøffe tider for Norli, kan fusjonen med Norgesgruppens Libris også ses som et defensivt trekk i møte med digitale bøker og distribusjonskanaler.

- Enhver bransje må selvsagt omstille seg etter skiftende forhold, men vi er svært opptatt av å videreutvikle den tradisjonelle fysiske fagbokhandelen, og denne sammenslåing er en god måte å gjøre det på, sier Nygaard.

Kjøpte Aller

Aschehougs Norli-fusjon kommer noen måneder etter at forlaget sammen med Gyldendal kjøpte Aller.

Dét kjøpet ga forlagene en mulig ny og stor distribusjonkanal for sine mesteselgende titler, som for eksempel kriminalromaner.

E24s kommentator Elin Ørjasæter tolket derimot kjøpet som et forsøk på å få del i gullkalven i forlagsbransjen - som har vært fortært av Schibsted og Cappelen Damm - nemlig serieromanene.

Med kjøpet av Aller fikk Aschehoug og Gyldendal eierskap i Bladcentralen, som er den som distribuerer det som litt småforaktelig omtales som "kiosklitteraturen".

Les flere nyheter hos E24.

På forsiden nå