SpaceX med usikker start på sitt travleste år noensinne

Årets første SpaceX-satellitt ble søndag skutt opp, men kan ha havnet i havet. Nå er alle øyne rettet mot Elon Musks monsterrakett Falcon Heavy. 


<p><b>ÅRETS FØRSTE:</b> En SpaceX-rakett forlater utskytningsrampen på Cape Canaveral i Florida søndag med en hemmelighetsstemplet satellitt. Denne uken kan det bli generalprøve for raketten Falcon Heavy. </p>

ÅRETS FØRSTE: En SpaceX-rakett forlater utskytningsrampen på Cape Canaveral i Florida søndag med en hemmelighetsstemplet satellitt. Denne uken kan det bli generalprøve for raketten Falcon Heavy. 

En hemmelighetsstemplet satellitt ble søndag skutt opp i rommet på en SpaceX Falcon 9-rakett fra Cape Canaveral i Florida i USA. 

Åtte minutter senere landet rakettens første trinn på jorden igjen og demonstrerte teknologien som har satt Elon Musks private romselskap på kartet i 2017. 

– Selve lasten var hemmelighetsstemplet, så den vet jeg ikke noe særlig om, sier seniorrådgiver for romforskning Pål Brekke ved Norsk Romsenter til E24. 

– Det blir ofte veldig stille når spionsatellitter og lignende blir skutt opp. 

Kodenavn «Zuma» skal ha feilet 

Satellitten med kodenavn «Zuma» ble produsert av det amerikanske industrikonsernet Northrup Grumman Corp, som hovedsaklig produserer forsvarsmateriell, melder SpaceNews.

Det er også Northrup Grumman som har bestilt oppskytningen av SpaceX.

Natt til tirsdag norsk tid ble det meldt om at satellitten i milliard-klassen nå antas å være knust eller styrtet i havet.

Milliardinnretningen, som beskrives som en spionsatellitt, kan være tapt, melder flere amerikanske medier. Og amerikanske myndigheter er lite blide for å ha en spionsatelitt på avveie.

Northrup Grumman ønsker ikke å kommentere «hemmelige oppdrag», men kommentarer fra SpaceX tyder på at selve raketten kan ha fungert som den skal, men at satelitten ikke utløste seg slik den skulle i luften.

Ingen myndighetsorganer har tatt på seg ansvaret for satellitten, men det virker sannsynlig at det dreier seg om en spionsatellitt utviklet for det amerikanske etterretningsbyrået National Reconnaissance Office (NRO).

– En del av gamet 

SpaceX tilbyr ofte en live-sending som følger satellitten hele veien til rommet, men ikke når det er snakk om hemmelige nyttelaster som denne. Brekke forklarer at amatørobservatører heller ikke har klart å se satellitten i bane rundt jorden. 

– Det spekuleres nå i om dette er SpaceX eller Northrup Grumman sin skyld - og de snakker nok tett sammen nå. Det kan være snakk om tre scenarier: feilen kan ligge i adapteren som dytter satellitten ut i rommet, som i dette tilfellet tilhører enten SpaceX eller eieren, eller det kan være en feil på Falcon 9-rakettens andre steg. Vi får nok en offisiell uttalelse etterhvert. 

– Er det uvanlig at noe slikt skjer? 

– Det å skyte opp ting i rommet er alltid risikabelt - det er ekstremsport. Norge mistet selv en satellitt i høst. Dette er en del av gamet. SpaceX har uansett 18 vellykkede oppskytninger på rad, noe som er imponerende. 

  <p><b>SNART KLAR</b>: SpaceX-raketten Falcon Heavy er satt sammen av tre Falcon 9-raketter som alle skal kunne lande og brukes på nytt etter oppskytning. Her avbildet i en hangar på Cape Canaveral i Florida i desember 2017. </p>

SNART KLAR: SpaceX-raketten Falcon Heavy er satt sammen av tre Falcon 9-raketter som alle skal kunne lande og brukes på nytt etter oppskytning. Her avbildet i en hangar på Cape Canaveral i Florida i desember 2017. 

Generalprøve for Falcon Heavy 

Usikkerheten rundt «Zuma»-oppskytningen kommer på et kritisk punkt for SpaceX. 

President Gwynne Shotwell har uttalt at selskapet forventer å skyte opp minst femti prosent flere satellitter i år enn i fjor

– Det er planlagt rundt 30 oppskytninger i år, sammenlignet med 18 i fjor, forklarer Brekke. 

Og hvis alt går etter planen, skal monsterraketten Falcon Heavy testes for første gang i slutten av januar - etter flere års utsettelser - med både en Tesla Roadster og en Bowie-låt om bord

– Vi må tilbake til Saturn V-raketten som sendte de første menneskene til månen for å finne noe som er kraftigere. Falcon Heavy kan frakte over dobbelt så store laster opp i rommet som alle andre eksisterende raketter. Da er veien kortere til å få mennesker tilbake til månen, sier Brekke. 

Skal vi tro Musks Instagram-innlegg, blir det generalprøve allerede denne uken - en såkalt «static-fire test» designet for å teste at raketten er klar til å fly. I 2016 endte en slik test i eksplosjon

Dragen kan fly 

Musk har flere store planer for SpaceX i 2018. Oppgraderingen Block 5, som skal gjøre det mulig å bruke Falcon 9 ti ganger eller mer, introduseres, mens romskipet Crew Dragon, som skal gjøre SpaceX til transportør av astronauter, muligens skal demonstreres.  
– Til nå har SpaceX levert mat og annet utstyr til den internasjonale romstasjonen, ISS, men russerne har lenge hatt monopol på transport av mennesker. Nå vil SpaceX inn og tilby mennesketransport i tillegg, sier Brekke. 

– SpaceX ligger langt foran 

En rekke private selskaper har meldt seg på i «det andre romkappløpet». 
Amazon-millardær Jeff Bezos' Blue Origin med gjenbruksraketten New Shepard. Richard Bransons Virgin Galactic med romflyet VSS Unity. Sierra Nevada Corporation med romflyet Dream Chaser. Og Rocket Lab med sin Electron-rakett for småsatellitter. 
– SpaceX har virkelig kommet i gang, mens de andre private aktørene har slitt med å få rakettene og systemene sine til å fungere. Konkurrentene har fokusert mer på romturisme, som er morsomt nok, men pengene ligger i oppskytning av satellitter, og SpaceX ligger langt foran, sier Brekke og illustrerer utviklingen: 
– Før kostet det over 100.000 kroner å sende én kilo opp i verdensrommet. Musk har klart å presse prisen ned i rundt 25.000 kroner per kilo. Han slutter aldri å imponere.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå