Spanjoler er Sommer-Norges storforbrukere

Så mye brukte turistene på ferie i Sommer-Norge i 2012.

<p><b>TREKKPLASTER:</b> Norske fjorder og fjell er et trekkplaster for utenlandske turister.<br/></p>

TREKKPLASTER: Norske fjorder og fjell er et trekkplaster for utenlandske turister.

Turister fra det kriserammede Spania var blant nasjonalitetene som brukte mest penger når de ferierte i Sommer-Norge i fjor, viser ferske tall Innovasjon Norges Turistundersøkelse.

Gjennomsnittlig totalforbruk blant spanjoler var på hele 42.000 kroner - det er det høyeste totalforbruket av samtlige nasjonaliteter i undersøkelsen.

Undersøkelsen kartlegger både hvilke nasjonaliteter som bruker mest penger når de ferierer og hvor mye de gjennomsnittlig bruker per døgn, såkalt døgnforbruk (se tabeller under).

Spanjolene skårer også høyt når det kommer til hvor mye de brukte per døgn.

Gjennomsnittlig døgnforbruk blant spanjoler var i fjor sommer på over 4.800 kroner, og turister fra Spania er dermed den som brukte fjerde mest penger per døgn.

- Ikke overraskende

Funnet fra undersøkelsen overrasker på ingen måte Spania-ekspert Marcus Buch ved Universitetet i Tromsø.

For det er ikke «spanjolen i gata» som retter sommerferiepilen mot Norge. Det er det de søkkrike som gjør:

- Norden har vært et attraktivt reisemål for de superrike i Spania i mange, mange år, sier Buch til E24.

LES OGSÅ: Professor frykter en omfattende sosial eksplosjon i Spania

Han forteller at det er en overklasse i Spania, om lag 20 prosent av befolkningen, som overhodet ikke er preget av krisen landet befinner seg i.

- Luksusforbruket i Spania øker og øker, og de rikeste blir stadig rikere, sier han, og forteller at han selv har opplevd at spanjoler på norgesbesøk har punget ut med hundretusenvis av kroner for pelskåper.

(Saken fortsetter under tabellen)

<p><b>GJENNOMSNITTLIG TOTALFORBRUK:</b> Tabellen viser hvor mye penger turister fra forskjellige nasjonaliteter brukte totalt i Norge i fjor sommer.</p>

GJENNOMSNITTLIG TOTALFORBRUK: Tabellen viser hvor mye penger turister fra forskjellige nasjonaliteter brukte totalt i Norge i fjor sommer.

- Hvorfor er Norge et så attraktivt reisemål for rike spanjoler?

- Trygghet er vel så viktig som fjord og fjell. Norge skårer høyt på sikkerhet og det er lite tyveri. I tillegg er Norge veldig rent, sier Buch.

Tjener milliarder på utlendinger

Ifølge rapporten utgjør utenlandske gjestenes forbruk omtrent en tredjedel av det samlede gjesteforbruket Norge i sommersesongen 2012.

Det samlede forbruket i sommersesongen estimerer Innovasjon Norge til å ligge på 33,3 milliarder kroner, men det antas å ligge på så høyt som 37,6 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Spår dyster sommer for norske reiselivsbedrifter

For det estimerte forbruket står utenlandske turister for nesten 11 milliarder kroner.

Asia på forbrukstoppen

Turister fra Kina, Japan og Sør-Korea er dem som legger igjen desidert mest tusenlapper per døgn, ifølge undersøkelsen fra Innovasjon Norge. Asiater hadde et gjennomsnittlig døgnforbruk på nesten 6.500 kroner i fjor sommer.

Deretter følger kategorien øvrige turister utenfor Europa med rundt 5.600 kroner per døgn.

Man skal heller ikke kimse av amerikanere på norgestur, som slo i bordet med over 5.200 kroner per døgn.

(Saken fortsetter under tabellen)

<p><b>GJENNOMSNITTLIG DØGNFORRUK:</b> Tabellen viser hvor mye penger turister fra forskjellige nasjonaliteter brukte per døgn i Norge i fjor sommer.</p>

GJENNOMSNITTLIG DØGNFORRUK: Tabellen viser hvor mye penger turister fra forskjellige nasjonaliteter brukte per døgn i Norge i fjor sommer.

Nordmenn slo derimot ikke om seg med tusenlappene når de ferierte i eget land i fjor, med litt over 2.200 kroner per døgn.

Kort ferie - høyere forbruk

Det er også stor forskjell på hvor lenge ulike nasjonaliteter blir i Norge, og dette preger også hvor mye turistene punger ut i møtet med Sommer-Norge.

Turister fra eksempelvis Russland, Kina, Japan og Sør-Korea ferierer kortere enn turister fra Skandinavia og Europa, som for eksempel svensker og tyskere. Imidlertid er det de som ferierer kortsiktig i Norge som legger igjen mest penger per døgn.

LES OGSÅ: Dette er landets best likte hotell

Det synes ikke teamleder i Innovasjon Norges analyseavdeling, Heidi Tveit Eilertsen, er overraskende. 

Hun forteller at asiater generelt sett befinner seg i Norge i kortere tid, og at de ofte «gjør unna Skandinavia på åtte dager». 

Det kan skyldes at asiater i større grad benytter seg av såkalte pakkereiser - tillegg til at de kommer langveis fra.

- En som kommer fra Tokyo vil betale mer i transport enn for eksempel nordmenn, sier hun.

Eilertsen forklarer at det generelt er vanlig at turister som har færre feriedager har et høyere døgnforbruk enn turister som er lenge på ett sted.

- Bruker man denne logikken kan man si at asiater bruker mer penger enn andre turister, sier hun.

LES OGSÅ: Ber nordmenn hjelpe norsk reiseliv

- Hvilke nasjonaliteter er mest lønnsomme for norsk reiselivsnæring?

- Jeg vil anta at det, bortsett fra nordmenn, er tyskere. Dette er fordi tyskere er najonaliteten med flest kommersielle reisedøgn per år, sier Eilertsen.

- Mange sitter med inntrykket av at tyske bobilturister ikke legger igjen mye penger, men sannheten er jo at de bruker nesten 3.000 kroner per døgn, legger hun til.

Bruker ikke mest på å bo

Det er ikke boutgiftene som er den saftigste karamellen for turistene, skal man tro rapporten.

Blant feriegjestene utgjør overnatting knapt en tredjedel av forbruket. Utgifter til pakkereiser utgjør 18 prosent og transport 13 prosent.

De øvrige, omtrent 40 prosent, går til øvrig forbruk som for eksempel utgifter til dagligvarer, restaurant, kafé eller uteliv. Dette varierer mellom skandinaviske gjester, gjester fra Europa og utenfor Europa.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå