Stiftelsen gir Egmont styrke

Stiftelser gir styrke i urolige tider fordi de er mer langsiktige enn mange investorer, mener Egmonts konsernsjef Steffen Kragh.

			Steffen Kragh og Egmont er større i Norge enn i Danmark.
Steffen Kragh og Egmont er større i Norge enn i Danmark.

Norsk Ukeblad, Vi Menn, Familien, Her og Nå, og utallige andre blader og tegneserier. Og TV2. Egmont ruver i det norske mediemarkedet, men er sjelden i fokus i Norge. Det er et inntrykk av stabilitet rundt Egmonts hovedkvarter i København, selv i krisetider som nå.

Kan det skyldes stiftelsen Egmont Fonden? I Egmont er de stolte av sin stiftelse og mener at eierformen bidrar til kraften i selskapet.

–Gir stiftelsen dere rom for å tilpasse Egmont til utviklingen innen mediesektoren?

–Vi er komfortable med å være en stiftelse. Vår historie har vist at den ikke legger noen begrensninger på vår virksomhet. Hvis vi finner det nødvendig, har vi både muligheten til å hente inn frisk kapital og anledning til å inngå partnerskap, sier Kragh.

Stiftelser finnes også i enkelte større norske selskaper, inkludert Kavli og Schibsted (som eier Aftenposten). Men de er enda mer fremtredende i dansk næringsliv. Carlsberg, danske aviser og Egmont er eksempler. Egmont Fonden investerer en betydelig del av de årlige overskuddene i medievirksomheten. Resten skal hjelpe barn og ungdom.

Langsiktig

–Og akkurat i det marked vi ser nå, har det sine fordeler med et langsiktig fokus, slik stiftelsen har, tilføyer Egmont-sjef Kragh.

Egmont-sjefen møter oss i mediehusets hovedkvarter i Københavns indre by. I en av toppetasjene får vi ser mediehusets aller helligste eiendom. Det er lykkemynten som "den fattige dreng" Egmont Harald Petersen fant på brosteinen da han var underveis for å kjøpe sin aller første presse for over 130 år siden.

Egmont-uret

Utenfor hovedkvarteret troner Egmont-uret på broen i glass og stål over gaten. Uret er et landemerke i København, mens konsernet er en av de fremste merkevarene i dansk næringsliv.

I København kjenner de Norge godt. Egmonts samlede omsetning i Norge utgjør over fem milliarder kroner. Egmont har en større virksomhet i Norge enn i Danmark etter innlemmelsen av Hjemmet Mortensen og investeringen i TV2 (50 prosent).

Egmonts Damm Forlag pustet de store forlagene i nakken allerede før fusjonen med Bonniers Cappelen i Cappelen Damm.

Egmont-eide Nordisk Film lever i beste velgående etter epoken med Olsen-banden i Norge og Danmark og står bak den kommende storfilmen Max Manus, som er blitt den dyreste filmproduksjonen hittil i Norge.

–Resesjon

Egmont-sjefen liker ikke å bruke uttrykket "finanskrisen".

–Vi står overfor en resesjon. Vi så tegnene til en økonomisk avmatting allerede for ett år siden og regnet med at markedsforholdene ville endre seg. Du har ikke minst TV2 og Hjemmet Mortensen i Norge som eksempler, sier Kragh. Egmont sparer inntil 160 millioner kroner i det største ukebladforlaget Hjemmet Mortensen og støtter kuttene i TV2, der Egmont og A-pressen eier 50 prosent hver.

–Mange medier vil se nærmere på en konsolidering av sin virksomhet. Noen vil utsette nye prosjekter. Men en tredje gruppe som har økonomi til det, vil se seg om etter oppkjøpsmuligheter, sier Kragh.

–Og i hvilken leir befinner Egmont seg?

–Vi har satt i gang programmer for forbedret lønnsomhet. Hvordan gjør vi tingene enklere, smartere, billigere? Vi ser også etter nye konsepter, særlig digitale forretningsmodeller.

Norske forbedringer

–Vårt hovedfokus i Norge har så langt vært å søke forbedringer i våre eksisterende virksomheter. Men ser vi gode muligheter til nye oppkjøp, vil vi selvsagt vurdere det, sier Kragh.

Egmont-sjefen virker optimistisk. Men den hardt rammede dagspressen holder han seg langt unna.

–Vi har aldri drevet aviser. Vi regner oss ikke for å ha kompetanse her, sier Kragh.

Og det er så man nesten hører et lettelsens sukk fra Egmont-sjefen.

Les flere nyheter på E24

På forsiden nå