Surt for sildeindustrien

I fjor solgte Norge sild for en drøy milliard kroner til Ukraina, noe som kan bli halvert i år. - Verre enn selvmål, mener Bjarte Flem.

Etter at to av de tre største aktørene har trukket seg ut av markedet, er det nå blitt krisestemning i norsk sildeindustri og sildeeksport, skriver Dagens Næringsliv.

Fiskeselskapene Westcoast og Domstein mener at det er for stor risiko i det ukrainske markedet, og har tatt konsekvensene av det.

For grådige

Største aksjonær i Westcoast Bjarte Flem, som også er kjent fra tiden han var keeper i Tromsø og kastet ballen i eget mål, mener næringen har laget selvmål.

- Det som er skjedd i det ukrainske markedet, er verre enn å kaste ballen i eget mål. Det er et utslag av grådighet i alle ledd i sildenæringen i Norge, sier Flem til Dagens Næringsliv.

Han mener at norske aktører har priset seg ut av markedet, og at ukrainerne derfor heller velger andre fiskeslag.

Har drept markedet

- Vi har drept alle sildemarkeder i verden med råkjøret. Dette er en krise vi har skapt selv, vi er alle skyldige, sier han.

Selv tror han at hans eget selskap vil halvere salget i Ukraina i år, samtidig som han anslår tapet til norske aktører i dette markedet til å være mange titalls millioner.

På forsiden nå