Ukjent storkonsern etablerer seg i Norges største datasenter

Avtalen er verdt 370 millioner kroner og skaper 150 årsverk.


<p><b>FORNØYD</b>: Kjell Baug, viseadministrerende direktør i Ringeriks-Kraft, sier de har vært i kontakt med det ukjente børsnoterte selskapet siden november 2017.  </p>

FORNØYD: Kjell Baug, viseadministrerende direktør i Ringeriks-Kraft, sier de har vært i kontakt med det ukjente børsnoterte selskapet siden november 2017.  

Kraftselskapet Ringerike-Kraft har inngått avtalen med det som er et internasjonalt børsnotert selskap.

– Vi kan ikke si hvilket selskap det dreier seg om, men selskapet har underselskaper notert på børser i Europa, Nord-Amerika og i Asia, sier Pelle Gangeskar, sjef for næringsutvikling i Oslo Data Center Location.

Selskapet skal ha tusenvis av ansatte fordelt på flere land, og E24 får bekreftet fra flere kilder at det dreier seg om et mellomstort globalt japansk/asiatisk selskapet. 

Internett-selskap

Det ukjente selskapet skal drive med internettjenester, nettsikkerhet og finans.

Kjell Baug, viseadministrerende direktør Ringeriks-Kraft, sier at dette er den største datasenteravtalen de har hatt noensinne og vil bli Norges hittil største datasenter.

– Vi har vært i kontakt med selskapet siden november, og kommer nå til å ansette rundt 50 personer.

E24 får det bekreftet at det ikke dreier seg om et av de store internettselskapene Google, Facebook, Amazon, Microsoft eller Apple.

IKT-Norges sjefsøkonom Roger Schjerva ser grunn til å feire etter dagens nyhet.

– Vi gratulerer og tar dette som en seier for satsingen på datasentre som IKT-Norge har kjempet for og som næringspolitikken har levert på.

– Dette er et viktig skritt i en større satsing som Ringeriks-Kraft gjør sammen med Ringerike Utvikling og Treklyngen. Sammen skal selskapene skape arbeidsplasser lokalt og gjøre regionen attraktiv for både norske og internasjonale aktører i fremtiden, skriver Ringeriks-Kraft.

Ringeriks-Kraft er eid av Ringerike kommune (73 prosent), Hole kommune (12 prosent) og KLP (15 prosent).

Starter i februar

Ifølge Ringeriks-Kraft vil kraftleveransen til datasenteret starte allerede i februar, og i august vil senteret være trappet opp til full drift.

Lokasjonen vil være hos Treklyngen på Follum i Ringerike.

Treklyngen er et datterselskap i Viken Skog-konsernet med ansvar for utvikling av fremtidens skogindustri.

– For oss i Treklyngen var det naturlig å satse på et slikt prosjekt. Etter at papirfabrikken på Follum ble lagt ned, har vi jobbet med å skape verdier på bakgrunn av infrastrukturen i området og utnyttelse av de fornybare naturressursene rundt oss. Vi er glade for at vi med denne etableringen kan bidra til videre utvikling av Ringeriksregionen, sier daglig leder i Treklyngen Rolf Jarle Aaberg i pressemeldingen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå