– Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter

Seks Telenor-topper har satt sitt godkjentstempel på utbetalingene til Uzbekistans styrtrike presidentdatter, Gulnara Karimova. 

<p><b>KORRUPSJONSMISTENKT:</b> Usbekistans presidentdatter, Gulnara Karimova, skal ha fått over en halv milliard kroner fra Telenor-eide Vimpelcom.</p>

KORRUPSJONSMISTENKT: Usbekistans presidentdatter, Gulnara Karimova, skal ha fått over en halv milliard kroner fra Telenor-eide Vimpelcom.

I over to år har svensk politi anklaget svenske TeliaSonera for grov korrupsjon, og i mars kom etterforskerne på sporet av ulovlige bestikkelser fra Vimpelcom. Telenor har siden forsikret at det er store forskjeller i hvordan de to datterselskapene fikk mobillisenser i Uzbeksitan i 2007, uten å forklare hva som skiller lisenstildelingene.

Rettsdokumenter presentert for tingretten i Stockholm fredag viser at postboksselskapet til Usbekistans presidentdatter og nå korrupsjonsmistenkte Gulnara Karimova – til sammen har fått hele 92,5 millioner dollar fra Vimpelcom, skriverKlassekampen.

Det tilsvarer over 600 millioner norske kroner. Regnestykket kommer fram i rettsdokumenter presentert for tingretten i Stockholm fredag.

Toppledelsen godkjente

Vimpelcom betalte diktatordatteren for å få telelisenser i 2007 og 2011, og som fortjeneste fra en partnerskapsavtale inngått i 2007. Etterforskere anslår at Vimpelcom har tjent 1,7 milliarder gjennom ulovlige bestikkelser.

Klassekampens gjennomgang av Vimpelcoms årsrapporter viser at minst seks personer i Telenors toppledelse har satt sitt godkjentstempel på Vimpelcoms millionoverføringer til postboksselskapet Takilant. Både lisenskjøpene og partnerskapsavtalen har de seks behandlet som styremedlemmer i Vimpelcom.

Klassekampen fikk nei fra både Vimpelcom og Telenor da de ba om innsyn i selskapenes styreprotokoller.

– Vimpelcom og TeliaSonera brukte samme metode

Aktor i den svenske Riksenheten mot korruption forteller at Vimpelcom og TeliaSonera brukte samme metode for å skaffe seg lisenser i Usbekistan.

– Jeg sitter her med avtaler som viser at Vimpelcom og TeliaSonera hadde eksakt samme modus operandi da de fikk tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan i 2007, sier Berndt Berger, påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korruption til Dagens Næringsliv.

Han stiller seg undrende til at toppene i Telenor og Vimpelcom siden 2012 har hevdet at det er vesentlige forskjeller på Vimpelcoms og TeliaSoneras inntreden i Usbekistan. Telenor er storeier i Vimpelcom og kontrollerer 43 prosent av stemmene. Fire nordmenn sitter i styret.

Sørget for tilgang

Rettspapirer som ble lagt fram i Sverige fredag, viser at nederlandsk påtalemyndighet mener TeliaSonera har betalt 2,2 milliarder kroner i mulig ulovlige bestikkelser. På samme måte mener nederlenderne at Vimpelcom har betalt over 600 millioner kroner til Takilant.

– Begge selskaper har betalt store beløp til det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant, som ikke hadde noen rett til å dele ut lisenser eller nummerserier. Gjennom uformell makt har så Takilant sørget for at Vimpelcom og TeliaSonera har fått tilgangene, sier Berger, som leder etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon og bestikkelser på over 330 millioner dollar.

Flere i TeliaSoneras toppledelse og styre har gått av som følge av avsløringene.

Giske visste ikke

Daværende næringsminister Trond Giske ble ikke informert om Vimpelcoms utbetalinger til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant da han møtte Telenor-sjefen i 2012, skriver Klassekampen.

<p>Daværende statsråd Trond Giske (f.v.) og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.</p>

Daværende statsråd Trond Giske (f.v.) og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

– Disse kontoutskriftene er ny informasjon for meg, sier Trond Giske til Klassekampen tirsdag.

I oppslag lørdag og mandag har Klassekampen dokumentert hvordan det Telenor-eide selskapet Vimpelcom betalte totalt 55 millioner dollar til det korrupsjonssiktede selskapet Takilant gjennom overføringer i 2007 og 2011.

Pengene skal ha vært betaling for lisenser til å komme inn på det usbekiske telemarkedet, og har klare likhetstrekk til en korrupsjonssak som førte til at toppledelsen i det svenske selskapet TeliaSonera måtte gå av i 2012.

Fikk muntlig forklaring

Etter Teliasonera-skandalen kalte daværende næringsminister Trond Giske ledelsen i Telenor inn på teppet. Etter et møte med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, fortalte næringsministeren til Dagens Næringsliv at han hadde blitt beroliget.

– Det er vesentlige forskjeller mellom det som ligger i Teliasonera-saken og det som ligger i Vimpelcom-saken, sa Giske i desember 2012.

I dag sier Giske til Klassekampen at han aldri i sin tid som næringsminister ble informert om betalingene mellom Vimpelcom og Takilant.

– Vi fikk en muntlig forklaring der Telenor forsikret oss om at de fulgte opp alle spørsmål som ble reist i denne saken. Vi så ikke på betalinger eller enkelttransaksjoner mellom aktører, sier Giske om møtet i 2012.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå