Thon vil kjøpe Åsane Storsenter for 2 milliarder

Innen én måneds tid kan én av Bergen-regionens største kjøpesenter tilhøre eiendomsinvestor Olav Thon.


<p><b>SNUSER PÅ BERGEN-SENTER:</b> Eiendomsinvestor Olav Thon vil sikre seg et kjøpesenter mellom de syv fjell.</p>

SNUSER PÅ BERGEN-SENTER: Eiendomsinvestor Olav Thon vil sikre seg et kjøpesenter mellom de syv fjell.

Eiendomsinvestor Olav Thon vil kjøpe et av de største kjøpesentrene på Vestlandet.

Torsdag ettermiddag melder Olav Thon Eiendomsselskap at selskapet har inngått en intensjonsavtale med Nordea Liv og Steen & Strøm AS vedrørende kjøp av Åsane Storsenter i Bergen.

– Vi har signert intensjonsavtale med om å overta senteret, men ytterligere kommentarer vil komme i forbindelse ved overtagelsen, sier konserndirektør for finans i selskapet, Arne B. Sperre, til E24.

– Vår strategi er å gradvis endre sammensettingen av vår kjøpesenterportefølje. Steen & Strøm har den seneste tiden blant annet kjøpt Oslo City, og et eventuelt salg vil styrke vår finansielle stilling ytterligere samt frigjøre ressurser til å videreføre vår posisjon som en ledende kjøpesenteraktør i Skandinavia, sier finansdirektør i Steen & Strøm, Bjørn Tjaum til E24 om intensjonsavtalen.

Steen & Strøm kjøpte i desember 2015 Oslo City for fem milliarder kroner sammen med Entra Eiendom, hvorav 66,7 prosent av aksjene i holdingselskapet som eier Oslo City tilhører Steen & Strøm.

Koster 2 milliarder

Åsane Storsenter DA eier en næringseiendom på omtrent 50.000 kvadratmeter i Åsane, rundt 13 kilometer nord for Bergen Sentrum.

Kjøpesenteret har 136 butikker og er det største kjøpesenteret i regionen, ifølge Steen & Strøm.

Prislappen er basert på en samlet eiendomsverdi på rundt 2 milliarder kroner, og senterleder Nina Schanche Nilsen forteller at partene tar sikte på å gjennomføre transaksjonen innen en måneds tid.

– For de ansatte på senteret vil et eventuelt bytte av forvalter og eier ha liten betydning. Thon anses å være en svært kompetent og sterk eier og driver av kjøpesentre. Vi opprettholder drift som vanlig og har fokus på å videreutvikle vår posisjon som handelssentrum og møteplass i Åsane, sier hun til E24.

 <p><b>ANSATTE BERØRES IKKE:</b> Senterleder Nina Schanche Nilsen forteller til E24 at et eventuelt bytte av eier har liten betydning for de ansatte.</p>

ANSATTE BERØRES IKKE: Senterleder Nina Schanche Nilsen forteller til E24 at et eventuelt bytte av eier har liten betydning for de ansatte.

Tøff konkurranse

Åsane Storsenter DAs driftsinntekter i 2015 var på 117 millioner kroner, mot 121 millioner kroner i 2014. Selskapet endte med et resultat etter skatt på 69,3 millioner kroner, som var det svakeste resultatet siden 2009.

I 2014 åpnet kjøpesenteret Horisont 200 meter unna Åsane Storsenter, som har gitt noe omsetningsfall for kjøpesenterets butikker i 2015, ifølge Bergensavisen.

– Senteret har hatt et fall i omsetningen etter åpningen av Horisont. Dette var imidlertid forventet, og omsetningen er i ferd med å stabilisere seg nå, sier Tjaum til E24.

Konkurrenten har 73 butikker og spisesteder fordelt på 40.000 kvadratmeter, ifølge hjemmesidene.

Olav Thon eier fra før Lagunen Storsenter i Bergen, som har et areal på 50.000 kvadratmeter, og Bergen Storsenter på 15.500 kvadratmeter midt i byen.

Finansdirektør i Steen &amp; Strøm, Bjørn Tjaum.
Finansdirektør i Steen & Strøm, Bjørn Tjaum.

Droppet prosjektforslag for «Åsane by»

Inntil Horisont meldte sin ankomst i bydelen, hadde Åsane Storsenter-eier Steen & Strøm og Nordea Liv planer om å skape et koselig sentrum i bydelen.

Kulturhus og butikklokaler istedenfor parkeringsplasser var planen, og 2 milliarder kroner skulle satses av midler fra Åsane Storsenter.

Planene ble for risikable da konkurrenten kom på banen, og utviklingsplanen ble skrinlagt, ifølge Nordea Liv og BT.

Finansdirektør i Steen & Strøm, Bjørn Tjaum, forteller til E24 at det opprinnelige prosjektforslaget for stedsutvikling av Åsane sentrum er lagt i skuffen, men at det fortsatt vurderes andre alternativer.

– Det foreligger en gyldig reguleringsplan som gir gode muligheter for utvikling av Åsane Storsenter og som vil kunne besørge en positiv utvikling for bydelen i fremtiden, sier Tjaum.

Eierne har foreløpig ikke tatt et standpunkt til hva som er veien videre for bydelen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå