Tjener 750 mill. på XXL-salg

Gründerne selger seg ned til 30 prosent.
<b>2xTIDEMANDSEN:</b> Brødrene Tore (t.v.) og Øyvind startet den første XXL-butikken i 2001.
2xTIDEMANDSEN: Brødrene Tore (t.v.) og Øyvind startet den første XXL-butikken i 2001.

Det svenske investeringsselskapet EQT overtar halvparten av aksjene i sportsbutikkjeden og blir med det suverent største eier.

Prisen er ikke offentliggjort, men skal ifølge Finansavisen ligge på 1,6 milliarder kroner.

Brødrene Tore og Øyvind Tidemandsen, som startet XXL i 2001, selger seg ned fra 54,3 prosent til 30 prosent. De 30 prosentene beholdes av Øyvind Tidemandsen, som også fortsetter som styreleder.

Les også:
G-sport tar opp kampen mot XXL"

- Med de offensive ekspansjonsplanene XXL har, er dette et godt tidspunkt å få EQT inn på eiersiden. Jeg ser frem til å videreutvikle XXL sammen med dem og mener ressursene de bringer til selskapet blir viktige for den videre utviklingen, sier han i en pressemelding.

Salget skal gi Tidemandsen-brødrene 750 millioner kroner. I tillegg selger stiftelsen Fritt ord sine 9,8 prosent og Orkla sine 16,3 prosent i XXL.

Suksess med Plantasjen

EQT har tidligere gjort suksess i Norge. De betalte rundt en halv milliard kroner for Plantasjen i 2001.

Seks år senere solgte de for mer enn seks ganger så mye. Da hadde Plantasjen i mellomtiden vokst fra 27 til 72 butikker.

- I XXL blir vi partnere med et fantastisk team som på 1990-tallet utviklet Elkjøp fra sin oppstart i Norge til å bli ledende i Norden. Vi ser frem til å bidra til XXLs videre vekstplaner gjennom blant annet vår erfaring fra Plantasjen, sier Christian Sinding, seniorpartner i EQT.

Sterk vekst

I dag har XXL 14 butikker og en nettbutikk i Norge. Kjeden forventer å omsette for to milliarder kroner i 2010.

Til høsten åpner første butikk i Sverige. På sikt planlegger de 50 nye butikker".

- Vi ser frem til å gi kundene i Sverige en ny opplevelse når det gjelder handel av sport og fritidsutstyr, sier administrerende direktør Fredrik Steenbuch i XXL.

Klikk her for å følge E24 på Facebook

Sportsbutikkjeden er bare landets tredje største, med en markedsandel på 15 prosent, men sto for 60 prosent av veksten i dette markedet i fjor.

Tidemandsen-brødrene startet XXL i 2001. Da hadde de flere år tidligere solgt seg helt ut av Elkjøp-konsernet, et konsern deres bestefars og foreldres el-butikk var del av fra starten.

Les også:

Les flere nyheter fra E24

På forsiden nå