Tjener grovt på svineinfluensaen

Legemiddelindustrien leverer knalltall i kjølvannet av svineinfluensaen – og har ordrebøkene fulle.

			Sveitsiske Roche solgte Tamiflu-medisin for nesten 6 milliarder kroner i første halvår og forventer ytterligere vekst. BozenaKoscieliniak ved en Roche-fabrikk i New Jersey kontrollerer et parti piller som er klar for å sendes på markedet.
Sveitsiske Roche solgte Tamiflu-medisin for nesten 6 milliarder kroner i første halvår og forventer ytterligere vekst. BozenaKoscieliniak ved en Roche-fabrikk i New Jersey kontrollerer et parti piller som er klar for å sendes på markedet.

Svineinfluensaen er ventet å koste verdenssamfunnet tusenvis av milliarder kroner. Noen merker allerede de negative konsekvensene, men for andre er viruset en gullgruve.

Etter at alarmen gikk i Mexico i april har myndigheter, arbeidsplasser og privatpersoner hamstret medisiner, munnbind og desinfeksjonsmidler i stor stil. Det har allerede gitt seg utslag i regnskapene til legemiddelindustrien.

GlaxoSmithKline

NYSE
GSK
leverte nylig annenkvartalstall som var langt bedre enn ventet. Salget av antivirusmedisinen Relenza økte med nærmere 2000 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Glaxo ser svært lyst på resten av året. Ordrebøkene er stappfulle. Dette gleder også aksjonærene. Glaxo-aksjen har lagt på seg rundt 33 prosent siden svineinfluensaen brøt ut.

Følg GlaxoSmithKline på E24 Børs.Også Roche kan gni seg i hendene. Myndigheter over hele verden har fylt opp lagrene med Tamiflu for å stå rustet til å møte det fryktede viruset.

Det sveitsiske legemiddelselskapet tredoblet salget av Tamiflu i første halvår i år til nærmere 6 milliarder kroner. Det er en tredobling i forhold til samme periode i fjor. Roche forventer fremover å produsere 400 millioner pakker med Tamiflu på årsbasis. Roche-kursen har økt med nærmere 25 prosent siden utbruddet i Mexico.

Et 50-talls land har kjøpt eller er i dialog med legemiddelindustrien for å kjøpe medisin og vaksine mot viruset. Amerikanske myndigheter har satt av mer enn 1 milliard dollar (6,2 milliarder kroner) til dette.

Etterspørselen er så stor at industrien har problemer med å levere. Legemiddelselskapet Baxter International har fått ordrer på 80 millioner doser og har uttalt at selskapet ikke klarer ikke å ta i mot mer for øyeblikket. Også produsenter av antibakterielle produkter sliter med å møte etterspørselen. Norsksvenske Kemetyl, som blant annet produserer Antibac-produktene, har nesten tomme lagre ved fabrikkene i Fredrikstad, Halden og i Sverige.–Vi har justert opp produksjonen denne uken, og vi vil sette inn et nytt skift på mandag. Vi har vært nødt til å kalle inn folk fra ferie, sier Otto Fevang, konserndirektør for hygiene i Kemetyl.

Kemetyl har så langt tredoblet salget av Antibac og lignende hygieneprodukter i år i forhold til i fjor. Han medgir at Kemetyl gjør gode penger på viruset.

–Du kan jo si at vi profitterer på det, men samtidig bidrar vi til å bremse spredningen, sier han.

Kemetyl eies 50 prosent av norske Pemco, hvor Bjørn Erling Knappskog og hans familie er hovedeiere.

På forsiden nå