– Nettsalget vil utvilsomt vokse

Nordmenns kjøp av momsfrie varer fra utlandet vil øke til nye rekordnivåer innen 350-kronersgrensen avskaffes, varsler Power-direktør Anders Nilsen.


<p><b>POSTEN:</b> Budsjettpartnerne mener en ekspress-vraking av momsgrensen kunne gjort det krevende for Posten og andre aktører å tilpasse seg.</p>

POSTEN: Budsjettpartnerne mener en ekspress-vraking av momsgrensen kunne gjort det krevende for Posten og andre aktører å tilpasse seg.

– Den er totalt ulogisk, undergraver norske arbeidsplasser og burde vært avskaffet allerede fra januar 2019. I stedet får vi et år hvor de utenlandske aktørene vil bombardere forbrukerne med markedsføring for å skvise siste rest ut av 350-kronersgrensen, sier Nilsen til E24.

– Tror du det kan virke?

– Ja, nettsalget vil utvilsomt vokse. Det er helt sikkert. Derfor er det veldig synd at fjerningen drøyer så lenge, sier elektronikkgigantens toppsjef.

KrF og regjeringspartiene annonserte avskaffing av den omdiskuterte 350-kronersgrensen etter tirsdagens budsjettinnspurt.

Men det skjer ikke før 1. januar 2020.

KrF: Ikke vårt ønske

KrF, som fikk regjeringspartiene med på vrakingen, sier datoen ikke var deres ønske.

– Vårt forslag var å ta det litt tidligere, forteller partiets finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til E24.

Han svarer ikke direkte på hvorfor 350-kronersgrensen først fjernes fra 2020, men poengterer at en ekspress-vraking kunne gjort det krevende for Posten og andre aktører å tilpasse seg.

– Regjeringspartiene var jo i utgangspunktet mot forslaget vårt i det hele tatt, så vi mener at dette var et godt kompromiss, bedyrer Krf-profilen.

– De store aktørene vil overleve, men dette er lang tid for aktører som allerede sliter. Jeg vet om mange innen tekstil som har det kjempetøft, sier Power-sjefen.

 <p><b>– VELDIG SYND:</b> KrF fikk tirsdag gjennomslag for å avskaffe 350-kronersgrensen i budsjettforhandlingene, men det skjer først i 2020. Kjell Ingolf Ropstad kaller det et kompromiss, men elektronikktopp tror mange aktører vil bli skadelidende i mellomtiden.</p>

– VELDIG SYND: KrF fikk tirsdag gjennomslag for å avskaffe 350-kronersgrensen i budsjettforhandlingene, men det skjer først i 2020. Kjell Ingolf Ropstad kaller det et kompromiss, men elektronikktopp tror mange aktører vil bli skadelidende i mellomtiden.

For elektronikkjedene rammer det først og fremst salget av tilbehør som deksler, glass, PC-vekster, etuier og ladere, opplyser Elkjøp-direktør Fredrik Tønnesen til E24.

– Sistnevnte mener jeg er veldig uheldig, da vi har sett flere tilfeller på at kvaliteten ikke er god nok, sier Tønnesen – som i likhet med sin konkurrent helst skulle sett at 350-kronersgrensen ble fjernet lenge før 2020.

– Sverige fjernet nærmest over natten

I mellomtiden tror Virke-direktør Harald Andersen at nordmenns utenlandshandel vil øke til nye høyder.

– Jeg kunne ikke vært mer enig, sier han om Power-direktørens spådom.

– Jeg er helt sikker på at aktører som Wish og Maxgodis kommer til å gi full gass på markedsføring nå. Og det kommer på toppen av en akselererende vekst i netthandelen mot utlandet, mens veksttakten i norske nettbutikker er fallende, sier Andersen.

Netthandelen i Norden økte 48 prosent i årets tredje kvartal, ifølge en ny undersøkelse fra systemleverandøren Salesforce.

Virke-toppen sier de nå vil drive lobbyarbeid inn mot revidert nasjonalbudsjett, for å overtale regjeringspartiene til å fremskynde fjerningen til 1. juli neste år.

– For vi har ingen tid å miste. Hver uke koster 350-grensen oss 40 arbeidsplasser og staten 20 mill. kroner i tapte momsinntekter, sier Andersen.

Han ser ingen grunn til at det skal drøye helt til januar 2020.

– Til sammenligning fjernet Sverige sin grense nærmest over natten tidligere i år, sier Virke-sjefen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå