Ukraina-krisen gir økt kornpris

Den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland som begge er blant verdens største korneksportører, har ført til økt kornpris og frykt for svikt i kornforsyningen.

<p><b>KAN VENTE HØYERE PRISER:</b> Markedet frykter for svikt i korneksporten fra arealrike Ukraina og Russland.<br/></p>

KAN VENTE HØYERE PRISER: Markedet frykter for svikt i korneksporten fra arealrike Ukraina og Russland.

Kornprisen på de internasjonale råvarebørsene steg kraftig mandag etter at konflikten tilspisset seg i løpet av helgen, skriver Nationen. Prisen på hvete steg med over 5 prosent på én dag på råvarebørsen i Chicago.

Ukraina står for rundt 8 prosent av verdenshandelen med hvete og er beregnet å stå for hele 18 prosent av verdens maiseksport i år. Russland er minst like viktig for kornforsyningen, og flere fagfolk frykter nå at konflikten kan få store konsekvenser for verdens matforsyning.

– Det er stor bekymring for hva uroen vil ha å si for verdens matvareforsyning. Det ser vi også når prisene på råvarebørsene blir sendt opp med nærmere 5 prosent. Verden har blitt veldig avhengig av leveransene fra svartehavsområdet. Det som skjer nå, kan ha relativt dramatiske konsekvenser, sier daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedshaug.

Smedshaug mener det er grunn til å tro at konflikten vil føre til avgrenset leveringskapasitet for korn fra området. I tillegg vil uro og konflikt gjøre det vanskeligere å få inn innsatsfaktorer til korndyrkingen som gjødsel og såfrø, noe som vil føre til reduserte avlinger til høsten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå