USA-tall: 8 av 10 investorer tjente penger i 2016

I 2015 tapte 70 prosent av investorene i USA penger – i 2016 ble situasjonen en helt annen.


<p><b>SATTE REKORDER:</b> De amerikanske børsene har hatt vind i seilene helt siden presidentvalget 8. november, og det ble satt en rekke rekorder på tampen av året.</p>

SATTE REKORDER: De amerikanske børsene har hatt vind i seilene helt siden presidentvalget 8. november, og det ble satt en rekke rekorder på tampen av året.

Majoriteten av investorer – 77 prosent – tjente penger i året som nettopp ble avsluttet, ifølge data CNN Money har fått av Openfolio, en app som lar amerikanere se hvor mye deres investeringer gir igjen sammenlignet med andre investorer.

Den gjennomsnittlige investoren tjente drøye fem prosent på sine aksjeinvesteringer i 2016.

Det høres kanskje ikke ut som mye, skriver CNN – ettersom Dow Jones la på seg 13,4 prosent i 2016.

Men til sammenligning får amerikanerne så vidt renter på sparepenger i banken.

Ikke alle amerikanske investorer investerer i amerikanske aksjer heller, både utenlandske aksjer, obligasjoner og andre finansielle papirer, råvarer som gull og olje er blant produktene med i undersøkelsen fra Openfolio.

På bedringens vei

Av dem som tjente mest penger var de som investerte i teknologiaksjer som Apple, Facebook og Tesla, i tillegg til finansielle aksjer, som fikk et oppsving etter Donald Trump vant presidentvalget.

Kvinner gjorde det bedre enn men for tredje året på rad, ifølge tallene.

Rentene i USA har vært lave i lang tid, og har vært uendret hele året frem til 14. desember, på tross av at fire renteøkninger i utgangspunktet var ventet.

14. desember besluttet sentralbanken å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, til 0,75 prosent. Samtidig signaliserer banken at renten kan settes opp tre ganger neste år.

– Dette er en tillitserklæring til den amerikanske økonomien, sa sentralbanksjef Janet Yellen da hun holdt pressekonferanse en halvtime etter rentebeslutningen.

Åpnet opp i dag

I fjor var situasjonen en helt annen for investorene.

Da tapte 70 prosent penger, både menn og kvinner.

– Større optimisme blant investorene og aksjemarkedet som når rekorder er gode nyheter å ende året med, sier seniorstrateg Scott Wren i Wells Fargo til CNN Money.

De amerikanske børsene har hatt vind i seilene helt siden presidentvalget 8. november, og det ble satt en rekke rekorder på tampen av året.

Tirsdag 3. januar var første åppne børsdag i USA: Wall Street åpnet opp. Du kan følge utviklingen i vårt diektestudio Aksjelive.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå