Samlet inn 300.000 til sol-eventyr

Oppstartbedriften Bright Products har brukt Internett som innsamlingskanal for over 300.000 kroner. 

<p><b>HØYTEKNOLOGISK BØSSEBÆRER:</b> Daglig leder, Kristian Bye, i oppstartbedriften Bright Products har samlet inn over 300.000 kroner gjennom såkalt crowdfunding. Lørdag reiser han til Senegal for å promotere de sollys-oppladbare lampene sine. </p>

HØYTEKNOLOGISK BØSSEBÆRER: Daglig leder, Kristian Bye, i oppstartbedriften Bright Products har samlet inn over 300.000 kroner gjennom såkalt crowdfunding. Lørdag reiser han til Senegal for å promotere de sollys-oppladbare lampene sine. 

- Dette blir ilddåpen for oss og en god mulighet til å vise oss frem, sier Kristian Bye til E24, et par timer før han setter seg på flyet til Senegal for å promotere produktet sitt.

Sammen med fire andre personer er han gründer i selskapet Bright Products, som nå skal igang med produksjon av sol-oppladbare lamper og mobilladere.

Samlet inn 50.000 dollar

Gjennom det såkalte crowdfunding-nettstedet Indiegogo.com har de brukt Internett som bøssebærer til entreprenørdrømmen. (Se faktaboks om crowdfunding)

- Når fristen går ut om under 24 timer vil siden ha nådd målet og samlet inn over 50.000 dollar til prosjektet vårt. Folkefinansieringen, i tillegg til velvillige investorer, vil hjelpe oss slik at vi kan produsere produktet i større skala, sier han.

Lørdag formiddag hadde bedriften samlet inn 53.000 dollar, eller litt over 300.000 norske kroner.

Da var det 22 timer igjen til giver-vinduet stengte.

FØLG INNSPURTEN AV BRIGHT SOLARS INNSAMLING HER

Som E24 skrev i august er Crowfunding, eller folkefinansiering, rett og slett pengeinnsamling over Internett.

Prosjektbeskrivelser lastes opp på skreddersydde nettsider, med en appell til folk flest om å gi finansiell støtte.

På finansieringsnettsidene settes det en tidsfrist for når innsamlingen skal være ferdig og totalbeløpet skal være nådd.

Folk fra hele verden kan dermed bidra til å finansiere prosjekter de mener har livets rett. 

Giverbeløpene varierer veldig og konseptet åpner for at folk kan gi alt fra én til flere tusen dollar.

LES OGSÅ: Entreprenørenes nye moteord

- Knytte flere kontakter

- Vi valgte å prøve crowdfunding fordi det kunne skape litt blest rundt produktet. I tillegg til innsamlingen av penger, tror vi det vil bidra til at vi kan knytte flere kontakter, sier Bye til E24.

Videre sier han at selskapet også har finansiell backing fra både Innovasjon Norge og investorer.

Nylig oppfordret også en profilert forkjemper av sosialt entreprenørskap, Johan H. Andresen, til å støtte Bright:

«Julehandelen for 2013 er unnagjort. Kjøpte 70 Bright Solar lamper og ladere», skrev Ferd-eieren på Twitter etter at han bidro med 7.000 dollar til sol-entreprenørene tidligere i november.

Vil lyse opp u-land

Ideen bak Bright stammer fra en workshop i regi av Innovasjon Norge fra 2009.

Tanken bak workshopen var å utvikle produkter med flerfunksjonable bruksområder, som skulle designes for å overta for dårlige og forurensende lamper i hovedsak i Afrika, Asia og Latin Amerika.

Men produktet kan også brukes i andre sammenhenger.

Et ferskt eksempel viste seg i etterdønningene av orkanen Sandys herjinger på den amerikanske østkysten. Da skrev et av ofrene på kampanjesiden til Bright at lampene var noe man kunne hatt god bruk for.

«Som New Jersey-overlevende etter orkanen ville Bright Solar vært et nyttig produkt under stormen. Jeg hadde aggregat og strøm, men alle naboene mine var ikke så heldige», skriver en amerikaner på Facebook-siden til Bright Solar.

Iifølge Bye er tanken at produktet også skal kunne doneres bort til hjelpeorganisasjoner for å bedre situasjonen for folk i områder uten elektrisitet.

Produktet lades opp på mellom åtte og ti timer i sterkt solskinn, kan stilles inn til blant annet leselys i rundt 50 timer, og er designet av K8 Industridesign.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>MÅL:</b> Bright Solars har overgått målet sitt om 50.000 dollar. Om 22 timer er innsamlingen ferdig.<br/></p>

MÅL: Bright Solars har overgått målet sitt om 50.000 dollar. Om 22 timer er innsamlingen ferdig.

Skal investere i produksjon

I 2011 vant selskapet en innovasjonskonkurranse i USA, og i november sa Kristian Bye opp fast jobb og satset fullt på oppstartbedriften.

Siden da har det gått slag i slag med produksjonspresentasjoner og messer i blant annet Kenya og Tanzania.

Selskapet har i dag 15 prototyper, og de 50.000 dollarene fra folkefinanseringen vil bli brukt på produksjonsverktøy og støpselformer.

LES OGSÅ:

På forsiden nå