Virke kritisk til Tines markedsrolle

Dagligvarebransjen tapte 43 millioner kroner på smørkrisen før jul, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Organisasjonen ber Landbruksdepartementet granske Tines rolle som markedsregulator.

ØNSKER TINE-GRANSKING: Virke ønsker at Tines rolle som markedsregulator granskes.
ØNSKER TINE-GRANSKING: Virke ønsker at Tines rolle som markedsregulator granskes.

Virke mener smørmangelen viser en omfattende systemsvikt og ber i et brev til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) om at statsråden tar initiativ til en gjennomgang av markedsreguleringsordningen for melk- og meieriprodukter.

– Smørmangelen som oppsto før jul illustrerte at det er noe grunnleggende feil med markedsreguleringen, ettersom markedet jo ikke ble regulert, sier direktør Thomas Angell i Virke Handel til Nationen.

LES OGSÅ: Kjøttkrise kan ta over etter smørkrisen

Leveringssvikt fra Tine og stor etterspørsel førte til at de fleste butikkene ble tomme for Tine-smør i ukene før jul. Angell mener ikke at Tine har gjort en dårlig jobb, men sier det handler om en systemkrise.

– Tine er pålagt ansvar for å regulere markedet. Etter våre vurderinger er det systemfeil bak det hele. Brekk må ta initiativ til gjennomgang, for å få en regulering tilpasset de framtidige utfordringene i matsektoren, sier han.

Tine avviser at smørmangelen skyldtes mangler ved systemet.

– Det skyldes beregnings- og vurderingsfeil fra Tines side, og ikke systemfeil, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen.

Lars Peder Brekk ønsker ikke å kommentere saken før han har svart på brevet fra Virke.

LES OGSÅ:

På forsiden nå