Black Friday ødelegger for butikkers julehandel

Folk strømmer til Black Friday - men for mange butikker betyr det samtidig mindre omsetning de første ukene av desember.


<p><b>TUMULTER:</b> Black Friday-kunder kjemper om sko på timesalg under fredagens salg hos Norwegian Outlet i Vestby i Akershus.</p>

TUMULTER: Black Friday-kunder kjemper om sko på timesalg under fredagens salg hos Norwegian Outlet i Vestby i Akershus.

I fjor ble vekstraten i desember som følge av Black Friday redusert med 0,5-1 prosentpoeng, opplyser direktør for Virke faghandel, Bror William Stende, til E24.

– Omsetningen ble altså flyttet fra den viktige handelsmåneden desember til november, sier Stende til E24.

Retter sagt: Fra desember-måneden til én dag i november.

– Vi vet ennå ikke hvordan det vil bli i år, men det vil nok bli svakere vekst de første ukene i desember også nå, før det tar seg litt opp igjen de siste dagene før jul.

At julehandelen blir flyttet kan være både positivt og negativt for butikkene, tror han.

– Noen butikker kan oppleve at de blir tvunget til å gi rabatt på varer de kunne fått full pris på frem til jul, mens andre får blåst opp omsetningen og får kanskje årets største handel denne ene dagen.

Mange vil tjene

Men selv om mange butikker kanskje vil dra inn mindre i kassen i desember, tror Stende likevel at mange butikker totalt tjener på Black Friday.

– Det vil kanskje være noen som ikke gjør det, men poenget er at med så masse markedsføring får man flere ut i butikkene denne dagen.

Stende tror det er lettere for de store, sentrale kjedene, enn for de mindre, frittstående butikkene å tjene på den store kampanjedagen.

– Man skal ha gode tilbud, men samtidig er det viktig at man ikke selger de mest attraktive varene sine for billig, for vi vet at mange ting fortsatt skal omsettes også i desember, og risikoen er at man gir bort varer til en lavere fortjeneste, sier han.

– Vekker salgsmonsteret

I en pressemelding fra Svensk Handel fremgår det at de ser en risiko ved at lønnsomheten for mange forhandlere blir dårligere på sikt som følge av kjøpsfesten på Black Friday.

– Handelen har vekket et salgsmonster som alltid vil handle på salg, sier sjeføkonom Jonas Arnberg i Svensk Handel.

Stende i Virke deler ikke alt hans svenske kollega sier, og påpeker at kampanjesalg nå skjer hele tiden.

 <p><b>SER ENDRINGER I FAGHANDELEN:</b> Direktør for Virke faghandel Bror Stende.</p>

SER ENDRINGER I FAGHANDELEN: Direktør for Virke faghandel Bror Stende.

– Vi har sett en endring over flere år mot at det har blitt mer og mer kampanjesalg, og det går utover butikkenes fortjeneste, men ikke til det punkt at det er dramatisk for varehandelen, sier han, og fortsetter:

– Det er klart at det er forbrukeren som virkelig vinner på dette. Kundene blir mer og mer vant til at ting kommer på salg, men attraktive varer vil alltid kunne bli solgt til vanlig pris.

Omsatte for 770 mill

På Black Friday i fjor hadde Elkjøp, for hele sin nordiske virksomhet totalt, en prognose på en omsetning på 300 millioner kroner denne ene dagen.

Den måtte de imidlertid oppjustere kraftig, forteller kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Norge.

– Da siste kronestykke var telt opp, endte vi på 770 millioner kroner i omsetning denne ene dagen i fjor, sier Schmidt til E24.

– Bare i Norge omsatte vi for seks ganger mer enn en vanlig fredag, og på en vanlig fredag omsetter vi for rundt 40 millioner, forteller han.

Schmidt regner dermed med at de vil lande på et sted mellom 230 og 250 millioner kroner etter Black Friday i år.

(saken fortsetter under videoen.)

I løpet av et år omsetter nordiske Elkjøp for i overkant av 33 milliarder kroner.

– Når vi da klarer snaue 800 millioner på én dag, sier det seg selv at Black Friday er viktig, sier han.

Roligere uker før og etter

 <p><b>FORVENTER KJEMPEOMSETNING:</b> Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp.</p>

FORVENTER KJEMPEOMSETNING: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp.

Schmidt påpeker imidlertid at de har sett at perioden før og etter Black Friday har vært litt roligere enn normalt.

– Folk trenger bare én vaskemaskin eller et kjøleskap. Ifølge en undersøkelse vi har gjort, vet 94 prosent av Norges befolkning hva Black Friday er. Så vi ser at folk i større grad venter til denne dagen hvis de planlegger for eksempel å bytte ut en vaskemaskin.

Saken fortsetter under annonsen.

Dessuten, fordi prisene nettopp er lavere, er ikke marginene denne dagen de største, legger han til.

– Tilbudene er veldig gode, så marginmessig er ikke dette den beste dagen i året for oss. Men vi ser på Black Friday som et helt fantastisk utstillingsvindu, hvor vi kan vise hva vi kan. Det å få en slik introduksjon til julehandelen er kjempeviktig for oss.

Schmidt er ikke bekymret for at dager som Black Friday skal gjøre kundene for tilbudsbevisste og med det begrense handelen på vanlige dager.

– Å sørge for at folk kan betale minst mulig for gode produkter er det vi gjør hele året. I elektronikkbransjen er volum viktig og marginene er ikke så altfor store uansett, sier han.

Bemanner opp

Black Friday innebærer imidlertid noen utfordringer for kjeden.

– Det er mange folk innom butikken, og vi vet at god kundeservice er viktig for handleopplevelsen, sier Schmidt, og forteller at hele organisasjonen har forberedt seg på denne dagen i månedsvis.

– Bemaninngsmessig er det alle mann til pumpene, i tillegg til at vi har fylt opp lagrene.

Det første virkelige Black Friday-effekten så kjeden fra 2012 til 2013. Da doblet omsetningen seg denne dagen. Fra 2013 til 2014 fikk de en ny dobling, forteller Schmidt.

– Veksten siden det har vært relativt formidabel. Tar vi utgangspunkt i fasit i 2012 har vi hatt en oppgang på 500 prosent ved utgangen av dagen i dag, sier han.

 <p><b>FYSISK:</b> Kunder kjemper om sko på kjøpesenteret i Vestby, fredag.</p>

FYSISK: Kunder kjemper om sko på kjøpesenteret i Vestby, fredag.

 <p><b>IVRIGE:</b> Hundrevis av mennesker stop i kø da dørene åpnet på Norwegian Outlet i Vestby i Akershus fredag morgen.</p>

IVRIGE: Hundrevis av mennesker stop i kø da dørene åpnet på Norwegian Outlet i Vestby i Akershus fredag morgen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå