XXL-sjefen får kritikk for løvejakt i Afrika

Forkastelig, sier professor


<p>Øivind Tidemandsen er en norsk gründer, forretningsmann og investor.</p>

Øivind Tidemandsen er en norsk gründer, forretningsmann og investor.

XXL-sjef Øyvind Tidemandsen importerte i fjor sommer et løvehode og skinn fra Sør-Afrika til Norge. Han bekrefter overfor Dagens Næringsliv at han skjøt den selv.

Ifølge Tidemandsen er ikke løvene utrydningstruet, bare i enkelte områder. Han husker ikke nøyaktig hvor mye han betalte for jakten, men anslår at det kostet 200.000 kroner.

– Det som er viktig for meg å si er at når sånne som meg kommer, betaler vi mye penger. Det er tro det eller ei med på å øke antallet løver, fordi dyrene får en verdi, sier han til DN.

Professor Ragnhild Sollund ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, som har forsket på handel med truede dyrearter, kjøper ikke argumentet.

– Dette er en kjent retorikk som troféjegerne bruker ofte. Det er tilbakevist i vitenskapelige rapporter. Jakten øker presset på utrydningstruede arter og når troféjakt tillates legitimerer det jakt på dem, sier hun.

– Dette er truede arter. At man skal tillate å ta inn disse trofeene for å styrke menns ego og status, er helt forkastelig. Jeg synes troféjakt er en vederstyggelighet.

Også i 2012 importerte XXL-sjefen et stort løveskinn fra Sør-Afrika, ifølge VG.

– Det er ganske uskyldig og en helt normal ting å gjøre når du er på jakt i utlandet. Jeg hadde skutt løven selv, og ville ha med meg skinnet hjem til Norge, sa Tidemandsen til avisen i 2013.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå