Reitan: - Ønsker mer tid med familien

Bernt Reitan forlater stillingen som styreleder i gjødsel- og kjemikaliekonsernet Yara International.

<p><b>GÅR ETTER TO ÅR:</b> Yara-styreleder Bernt Reitan (t.h.) tar ikke gjenvalg. Her med Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) og .<br/></p>

GÅR ETTER TO ÅR: Yara-styreleder Bernt Reitan (t.h.) tar ikke gjenvalg. Her med Yara-konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) og .

Det kommer frem av innkallingen til generalsforsamlingen, som avholdes 5. mai i Oslo.

- Ut fra en totalvurdering av min arbeidsbelastning og ønske om mer tid til familien er konklusjonen etter grundige overveielser at tiden var kommet for ikke å ta gjenvalg til dette tidkrevende vervet som styreleder i Yara, sier han i en uttalelse til E24. 

- Jeg bor i USA i vinterhalvåret og har andre styreverv og aktiviteter i der.

Fem år i styret

I dag sitter 66-åringen på et fly til USA, og pressesjef i Yara, Espen Tuman, opplyser til E24 at Reitan forlater stillingen frivillig. 

Reitan overtok lederstolen etter Øyvind Lund i juli 2011, bare noen måneder etter at politiet ble varslet om korrupsjonssaken i Yara. Reitan har vært i Yara-styret siden 2009, og har tidligere hatt lederstillinger i Elkem og styreverv i det børsnoterte amerikanske selskapet Alcoa.

- Det har vært fem interessante år i Yaras styre og en krevende oppgave å være styreleder de siste to årene, sier han.

KLP ville kaste Reitan

Som styreleder i Yara har han blitt kritsert av blant annet storaksjonæren Kommunal Landspensjonskasse (KLP) for utilstrekkelig håndtering av korrupsjonsanklagene.

KLP fulgte i nærmere tre år med på korrupsjonssaken i Yara. Før jul intensiverte de sine egne undersøkelser. De har stilt en rekke konkrete spørsmål til ledelsen i selskapet.

Dagens Næringsliv meldte i februar at KLP ønsket å kaste Reitan som styreleder.

– Styreleder må bære ansvaret for den tvilen vi har til at saken ikke er håndtert tilstrekkelig, og at den ikke har fått tilstrekkelige konsekvenser. Utover det vil vi ikke gå inn på enkeltmedlemmer i styret, uttalte Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP til Dagens Næringsliv.

Den norske stat eier 36 prosent av aksjene i Yara.

Teksum inn

I tillegg til Reitan går også Elisabeth Harstad og Juha Rantanen frivillig ut av styret. De har begge vært ordinære styremedlemmer.

Valgkomiteen har innstilt tre nye styremedlemmer - Leif Teksum, Hilde Bakken og John Thuestad - samt gjenvalg av Hilde Merete Aasheim og Geir Isaksen.

Teksum anbefales som ny styreleder.

Teksum har siden 1991 og frem til i dag hatt ulike roller i DNBs konsernledelse, deriblant som konserndirektør med ansvar for konsernkunder i Norge og internasjonal bankvirksomhet.

Han har også ledet Bergen Banks London-kontor, og har styreverv i en rekke bedrifter.

Teksum er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

Han ønsker ikke å kommentere innstillingen på det nåværende tidspunktet.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå