Økonomer ser kraftige svakhetstegn i russisk økonomi:
– Dette skaper en farlig miks
Fallende oljepris, sanksjoner og lav inflasjon er bare noen av tingene som truer russisk økonomi.
Siden sommeren 2014 har det stått dårlig til med veksten i russisk økonomi, og det siste året har situasjonen blitt stadig vanskeligere i takt med rekordlave oljepriser.
Fredag besluttet den russiske sentralbanken å holde styringsrenten uendret på 11 prosent, til overraskelse for Danske Bank.
– Dagens avgjørelse om å holde renten uendret lager en svært farlig miks av komponenter, som svekker mulighetene for russisk vekst neste år, skriver banken i et analysenotat fredag.
– De geopolitiske miljøet er ikke til fordel for Russland, og den fallende oljeprisen og en rubel med treg justering kan forverre effekten av eventuelle eksterne sjokk.
Den russiske sentralbanken har gjort det klart at de ønsker å styrke den russiske valutaen, og vil ta avgjørelser på bakgrunn av dette. Likevel virker ikke denne strategien å virke da rubelen svekket seg 0,3 prosent mot dollaren fredag.
Oljesjokket
Forrige uke sa Russlands visefinansminister Maxim Oreshkin at en oljepris på 30 dollar per fat er den absolutte smertegrensen for russisk økonomi, men han var klar på at han ikke trodde dette var sannsynlig.
Fredag kveld falt oljeprisen over 4 prosent og var helt nede i 37,33 dollar per fat på det laveste. Fallet komme etter at det internasjonale energibyrået annonserte at de tror utsiktene i oljemarkedet er dystrere enn tidligere antatt.
– Fra et russisk ståsted er dagens situasjon svært krevende, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til E24.
– Vi ser en tett sammenheng mellom oljepris og økonomisk aktivitet i Russland, og det er klart at lavere pris da trolig vil bety lavere vekst.
Han legger til at han nylig nedjusterte sine vekstanslag for Russlands verdiskapning målt i BNP fra minus 4 prosent til minus 4,5 prosent for inneværende år.
– I motsetning til Norge har Russland levd fra hånd til munn og brukt alle pengene de tjener på oljeeksport med en gang fremfor å spare. Når det blir mindre oljeinntekter får de da også mindre å bruke. Dette er ikke en strategi noen økonom ville anbefale, sier Dørum til E24.
Han legger til at han tror Russland kan bli værende i resesjon, altså ha negativ BNP-vekst, en god stund til.
Eksperter om 40 dollar fatet: – Blir truffet når vi allerede ligger nede
Vil ha rentekutt
Danske Bank mener det er på høy tid at den russiske sentralbanken går inn og gjør et forsøk på å stabilisere den russiske økonomien ved å kutte styringsrenten med 50 basispunkter.
– Selv om konsensus var at renten ikke skulle kuttes, fortsatte vi å tro på kutt, særlig etter at OPEC i forrige uke besluttet å holde produksjonen sin oppe, og oljeprisene falt, skriver banken i rapporten om russisk økonomi.
Sentralbanken begrunnet fredagens avgjørelse med at de er redd for en kraftig økning i inflasjonen.
– Dette synes vi er forvirrende fordi sentralbanken også melder at de forventer at fallet i inflasjonen vil fortsette neste år, skriver banken.
Sjeføkonom Dørum i DNB er imidlertid helt uenig, og peker på at den russiske sentralbanken har vært klare på at de vil forsvare rubelen, og dermed vil de være nødt til å holde rentene høye.
– Med dagens økonomiske klima ser jeg ikke for meg at vi vil få rentekutt i Russland med det første, sier han.
12 land har krympende økonomier: Slik havnet de i resesjon
Sanksjonene trekker ned
Russland er fortsatt kraftig preget av strenge sanksjoner både fra EU og USA som stenger russiske selskaper ute fra verdens kapitalmarkeder.
Dørum tror sanksjonene allerede har gjort den skaden de skal gjøre, men at de ikke selvsagt ikke vil bidra til vekst i Russland.
– Situasjonen med sanksjonene mot Russland virker ikke å ha endret seg. Disse gjør det vanskelig for russiske selskaper å holde investeringene opp, men med sa lav oljepris er det ikke sikkert at en vil kunne foretatt investeringer uansett, sier Dørum til E24.
Ved Bloombergs siste måling svarte om lag 70 prosent av økonomene de hadde snakket med at de trodde EU ville lette noe på sanksjonene sine mot Russland i løpet av 2016. Flere trodde også at USA ville ta en ny vurdering av situasjon i Russland.
– På kort sikt er det få ting som tyder på at Russland skal ut av resesjonen de nå er inne i, men vi venter at landets økonomi vil bedre seg i årene fremover, sier Dørum.