Anundsen (Frp) får straffegebyr for video

Datatilsynet gir justisminister Anders Anundsen (Frp) og Justisdepartementet 25.000 kroner i gebyr etter skrytevideoen «Trygghet i hverdagen», melder.

LOVBRUDD: Justisminister Anders Anundsen (Frp) og departementet får 25 000 i bot.

Vidar Ruud
  • NTB
Publisert:

Tilsynet mener overvåkingsbilder som er brukt i videoen, er taushetsbelagte, og at videoen derfor bryter med personopplysningsloven, melder Dagbladet.

I delen av videoen som omhandler tvangsreturer av personer uten lovlig opphold i Norge, vises det usladdede overvåkingsbilder fra Politiets utlendingsenhets (PU) internat på Trandum. Man kan se rundt ti personer i bildene.

Kan være identifiserende

– Fra bildesekvensen kan man potensielt utlede opplysninger om personenes alder, kjønn, etnisitet, hårfarge, høyde og klesstil. Dette er alle opplysninger som kan bidra til å identifisere personene, skriver tilsynet i brev til departementet.

Etter at bildene vises, skryter Anundsen av at det har blitt færre personer uten lovlig opphold på asylmottak, og at regjeringen vil kaste ut flere.

– Belastningen ved å bli avbildet på denne måten blir større når den brukes for å illustrere at regjeringen har suksess med å øke antallet asylsøkere uten lovlig opphold som transporteres ut av landet, skriver Datatilsynet videre.

«Propaganda»

Anundsen møtte mye kritikk for videoen da den ble publisert på departementets hjemmesider under valgkampen. Flere mente det var feil å bruke 50.000 skattekroner på en «propagandavideo», mens andre mente justisministeren misbrukte offentlig ansatte i politisk øyemed.

Godtar gebyret

Justisdepartementet godtar gebyret på 25.000 kroner for lovbrudd i skrytefilmen «Trygghet i hverdagen». Filmen brøt ifølge Datatilsynet med personopplysningsloven.

– Vi har i dag besluttet å godta gebyret, fordi vi i hovedsak deler Datatilsynets vurdering om brudd på bestemmelsene i personopplysningsloven, sier departementsråd Tor Saglie i en pressemelding.

I videoen vises det usladdede overvåkingsbilder fra Politiets utlendingsenhets (PU) internat på Trandum. Man kan se rundt ti personer i bildene.

Les også

Brukte 300.000 på drosjetur for flyktninger

Les også

Statsministerens ektemann: Frp må vurdere om de skal sitte i regjering

Les også

Direktoratet vil at politiet fortsatt skal bære våpen

Publisert:

Flere artikler

  1. Beordrer Anundsen til ny gjennomgang av skrytefilm

  2. Grindr kan få historisk gebyr: Forbrukerrådet vil ha enda strengere tiltak

  3. Hotell kartla gjester, fikk kritikk av Datatilsynet

  4. Beordrer inkasso-stans for pornokrav-selskap

  5. Norske bedrifter er dårlig forberedt på personvernlov