OLJEEKSPERTENE GRATULERER: - Norge har fått milliardverdier
Her er en gladnyhet i disse finanskrisetider: De nye kontinentalsokkel-grensene i nord, sikrer Norge rettighetene til olje- og gassressurser verdt hundrevis av milliarder kroner.
- Dette er kjempegood news for Norge, fastslår oljeekspert Jarand Rystad i Rystad Energy.
Han viser til Norges nye kontinentalsokkel-grense, som ble kjent denne uken.
De nye grensene, som er endelig fastsatt av FNs Kontinentalsokkelkommisjon, innebærer at Norge råder over alt som måtte befinne seg under havbunnen i et område på hele 235 000 kvadratkilometer - i tillegg til sokkelen 200 nautiske mil ut fra kysten som vi automatisk kontrollerer.
Se det nye folkerettslige kartet her.
- Hundrevis av milliarder
- I disse områdene kan det ligge mange milliarder fat olje samlet sett. Tar en utgangspunkt i en oljepris på tre hundre kroner fatet, vil dette altså kunne bety hundrevis av milliarder kroner i samfunnsmessig verdi, sier Rystad til E24.
Han viser til de sedimentære bassengene mellom Jan Mayen og Island, nordøst for Jan Mayen samt området rundt Svalbard og øst i Barentshavet, der han mener det er gode grunner til at det kan ligge store oljeforekomster.
Oljeeventyr i flere tiår
Også olje-forsker Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener det er snakk om "betydelige verdier" som nå endelig og juridisk sett har tilfalt det norske folk.
- Geologer mener dette er svært interessante områder, og enkelte mener at det særlig i den nordlige delen kan ligge svært spennende ting. Nøyaktig hvor mye dette er verdt er det vanskelig å si, men trolig kan det gi grunnlag for norsk oljevirksomhet i mange mange tiår til. Det er det mest interessante med dette, sier Noreng til E24.
Stridstema
Milliardverdiene forutsetter imidlertid at regjeringen åpner for oljeboring i nord - et stridstema de rødgrønne er langt fra enige om.
Verken Rystad eller Noreng legger skjul på at de er tilhengere av at området åpnes for oljeboring.
- I prinsippet er jeg tilhenger av åpning av disse områdene. Jeg mener det vil være horribelt å legge beslag på dette området, når det potensielt ligger så store verdier der, sier Noreng. Han får støtte av Rystad:
- Man bør umiddelbart sette i gang med kartlegging og vitenskaplige studier av disse områdene. Deretter bør man ha konsesjonsrunder - de første burde komme allerede i 2015.
- Er det realistisk? Motstanden mot boring i disse områdene er stor?
- Ja, dette er et stridstema. Men det er iallfall slik jeg hadde tenkt om jeg var oljeminister. Man må kunne finne en balanse mellom miljø og verdiskapning i disse områdene, sier Rystad.
Støre: Norges eiendom
Utenriksministeren selv legger ikke skjul på at grensedragningen kan få betydning for oljeutvinning på lang sikt.
- Dersom det i framtida skulle bli funnet olje, gass eller mineraler under havbunnen her, er det Norges eiendom. Etter kommisjonens kritiske, grundige sluttstrek er dette nå endelig. Den norske demokratiske stat bestemmer hva som eventuelt skal gjøres med disse ressursene, sier Gahr Støre til Dagbladet.
Med de nye grensene har Norge vokst med et område som tilsvarer hele 3/4 av Norges landareal. Den såkalte "gråsonen", det omstridte havområdet mellom Norge og Russland, er imidlertid ikke avklart ennå.
Les også: