Svarer på Øystein Olsens budsjettkritikk:
– Alt står i statsbudsjettet, også det som er under streken

Sentralbanksjefen får bred støtte for sin kritikk av regjeringens pengebruk utenfor handlingsregelen.

ÅRSTALETREFF: Statsminister Erna Solberg hilser på sentralbanksjef Øystein Olsen etter sistnevntes årstale. Olsen er kritisk til at regjeringen vurderer å bruke oljepenger «under strek»

Foto: Hallgeir Vågenes VG
  • Ingvild Sagmoen
  • Bjørn Haugan
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Sindre Hopland
Publisert:

I et intervju med E24 advarer sentralbanksjef Øystein Olsen regjeringen om at pengebruk utenfor den vanlige budsjettbehandlingen er å regne som «brudd med god, norsk budsjettpraksis». Han sier Norges Bank vil telle med pengebruken likevel.

Statsminister Erna Solberg svarer på kritikken:

– Det vi har sagt er at vi skal utrede selvassurandørprinsippet, som betyr at staten forsikrer seg selv, for å spørre om de to tingene som skjedd er en håndterbar situasjon også for fremtiden, når man kan få så store utgifter. Så får vi komme tilbake til, når vi er ferdig, om vi skal gå videre med det, sier Solberg til E24.

– Selv om vi har et slikt prinsipp må vi alltid regne all aktivitet inn i norsk økonomi. Der er ikke slik at man gjemmer noen utgifter. Alt står i statsbudsjettet, også det som er under streken står i statsbudsjettet, sier hun.

– Det kommer mye kritikk. Betyr det at det er et dårlig forslag?

– Det betyr at vi får utrede det. Så får vi se om det er et dårlig forslag når vi har ferdig utredet det.

Les E24s oppsummeringer av årstalen:

Årstalen på 2 minutter

Årstalen på 10 minutter

– Som å tisse i buksa

Olsen får nemlig bred støtte for sin regjeringskritikk:

Les også

Ikke juks med milliardene, statsminister!

– Det er veldig bra at sentralbanksjefen kritiserer regjeringens totalt uakseptable pengebruk – under streken. Det er det samme som å tisse i buksa når det er kaldt: Det oppleves deilig på kort sikt, men er livsfarlig på lang sikt, sier leder Stein Lier-Hansen i NHOs største forening, Norsk Industri.

Han tegner og forteller om farene:

– Det internasjonale markedet vil oppleve usikkerhet om langsiktigheten i de økonomiske linjene i Norge. Det slå uheldig ut for kronekursen, som kan svekke industriens rammevilkår.

– Jeg synes i stedet finansministeren bør sette ned realavkastningen i handlingsregelen fra tre til to prosent. Den var på fire da vi hadde rundt fire milliarder kroner på bok. To prosent gir nå det samme, med åtte milliarder i oljefondet, sier Lier-Hansen.

– Veldig trist, egentlig

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det blir feil å skille mellom utgiftstyper, slik som regjeringen vurderer å gjøre når ny fregatt og regjeringskvartal skal finansieres.

STØTTER OLSEN: Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Det er ikke noe forskjell på den type utgifter og andre typer utgifter, sier han.

– Man må enten skjære ned på andre ting eller øke skattene. Egentlig er det en måte å si til befolkningen at dere skal ikke lide når ting går galt, men selvfølgelig koster det noe når ting går galt.

– Dette setter jo presedens for andre regjeringer. Hvis en såkalt ansvarlig høyreregjering kan gjøre det, hvorfor kan ikke SV eller Rødt få lov å gjøre det. Det er veldig trist, egentlig.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er også enig i Olsens kritikk.

– Jeg er hundre prosent enig. Utgifter til nytt regjeringskvartal, utgifter til ny fregatt, det er ekte penger, ekte utgifter. Selvfølgelig skal det tas over streken. Det påvirker fremtidig handlingsrom. Det må man hensynta.

– Kan det skape presedens for fremtidig pengebruk?

– Ja, helt åpenbart. Her kan man si at man vil drøfte hvordan man skal løse dette selvassurandørprinsippet. Men ting er ofte bedre hvis du har diskutert prinsippene før di kommer til selve saken, enn at du tilpasser prinsippene til saken.

– Veldig pinlig


Ferd-eier Johan Andresen synes kritikken av regjeringens pengebruk er på sin plass.
– Jeg synes det er greit at enhver regjering blir utfordret på det, og hvis ikke sentralbanksjefen ikke kritiserer det, så får vi andre gjøre det, sier han og fortsetter:
– Selvassurandør-prinsippet bør jo helst komme før, og ikke etter skaden har skjedd.

Tidligere finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier det var folk som forsøkte å være kreative også da hun var statsråd.

KRITISK: Tidligere finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Det er alltid noen som prøver å trikse, men det aldri før vært finans- og statsministeren som har gjort det, sier Halvorsen.

Hun er svært kritisk til hvordan regjeringen planlegger å finansiere både regjeringskvartalet og fregatten Helge Ingstad.

– Jeg synes det er helt uhørt, de må gå tilbake på det. Det er mye bedre at de åpent bevilger pengene over strek, og går utover handlingsregelen, enn å lage dårligere kvalitet på budsjettet.

– Det er veldig pinlig og helt uhørt.

Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud synes det er bra at Olsen er kritisk til regjeringens pengebruk under streken.

– Det er en kreativ måte å tenke på, som vi også er kritisk til. Handlingsrommet er så lite, blant annet fordi skattelettene har vært for store, sier hun.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Brudd med god, norsk budsjettpraksis

  2. Ikke juks med milliardene, statsminister!

  3. Vil ikke legge ekstraordinære utgifter «under streken»

  4. Annonsørinnhold

  5. Topp-økonom slakter regjeringens oljepengeforslag: Klart i strid med budsjettreglene

  6. NHO-topp: Hvis Ap hadde brukt så mye oljepenger, hadde Jensen gått amok