Sentralbanksjefen vil telle med Ernas «skjulte» pengebruk

Regjeringen vil utrede å kjøpe fregatt og regjeringskvartal utenfor handlingsregelen. Men Norges Bank vil telle med pengebruken likevel.

TELLER PENGENE: I kveld holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin niende årstale. Han mener at regjeringen bryter med god, norsk budsjettpraksis når den vurderer å betale for blant annet et nytt regjeringskvartal med penger som holdes utenfor budsjettet. Norges Bank vil ifølge Olsen telle med også denne pengebruken i sine regnestykker.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– De sier at de skal utrede saken. Jeg syns ikke de behøver å bruke så veldig lang tid på det, for det er ikke så veldig mye å utrede, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

Det har vakt oppsikt at regjeringen vurderer å holde pengebruk utenom den vanlige budsjettbehandlingen – som utgiftene til ny fregatt etter «Helge Ingstad»-forliset og nytt regjeringskvartal.

Nå går sentralbanksjef Øystein Olsen ut med en advarsel til regjeringen om å ta i bruk et slikt grep, et intervju med E24 i forbindelse med årstalen for 2019 som Olsen holder torsdag kveld.

– Dette er et brudd med en god, norsk budsjettpraksis som vektlegger åpenhet og helhetlig budsjettering, og at alle utgifter skal prioriteres innenfor samme ramme. Dette vil være å gå utenom det, sier Olsen.

Dermed føyer sentralbanksjefen seg inn i rekken av kritikere til den nye regjeringens potensielle budsjettgrep, som også har fått kritikk av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Olsens forgjenger Svein Gjedrem.

Les også: (+) Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

Det er i regjeringserklæringen «Granavolden-plattformen» at den nye regjeringen omtaler dette regjeringen sier at den vil utrede og vurdere om gjenanskaffelser av ting staten har forsikret selv skal føres som en «90-post», slik at man bruker oljeinntekter utenom budsjettet.

Staten er selvassurandør, og det betyr at bombingen av regjeringskvartalet 22. juli 2011 og «Helge Ingstad»-forliset ikke gir noen forsikringsutbetaling som kan dekke kostnadene ved gjenanskaffelser.

Les E24s oppsummeringer av årstalen:

 • Årstalen på 2 minutter
 • Årstalen på 10 minutter
Les også

Ikke juks med milliardene, statsminister!

Vil uansett telle pengene

Tredoblet oljepengebruk

Økonomer har advart

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Øystein Olsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Vil ikke legge ekstraordinære utgifter «under streken»

 2. Svarer på Øystein Olsens budsjettkritikk:
  – Alt står i statsbudsjettet, også det som er under streken

 3. Topp-økonom slakter regjeringens oljepengeforslag: Klart i strid med budsjettreglene

 4. Annonsørinnhold

 5. Solberg får beskjed om å droppe omstridt budsjettgrep

 6. – Kanskje vi får en påminnelse om hvorfor vi har handlingsregelen