Fagforbundene om oljebremsen: – 2016 blir verre enn 2015

– Dette preger arbeidsdagen til alle, sier tillitsvalgt i oljeserviceselskapet National Oilwell Varco - som varsler ny nedbemanningsrunde.

OLJEBREMS: Det er få eller ingen kontrakter å spore, forteller klubbene i energiforbundet Safe. Forbundet frykter derfor at flere kan komme til å miste jobben.

Marit Hommedal
 • Ingvild Sagmoen
 • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

– Det er klart alle frykter for jobben sin. Så håper vi at markedet snur fortere enn analytikerne sier, sier tillitsvalgt Kaspar Frengstad fra Industri Energi i National Oilwell Varco (NOV) til E24.

Oljeserviceselskapet har tidligere varslet at de må nedbemanne 900 fast ansatte og 600 innleide konsulenter, til sammen 1500 ansatte.

OPPLEVER NEDBEMANNING: Tillitsvalgt Kaspar Frengstad fra Industri Energi i National Oilwell Varco (NOV).

Nå har NOV informert om at det vil komme en nedbemanningsrunde til, opplyser Frengstad.

– Hvor mange som blir berørt av en ny nedbemanningsrunde kan jeg ikke kommentere, sier han.

Negative utsikter

Tirsdag denne uken kom ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som melder om kraftig fall i leteanslagene for 2016. Operatørene på norsk sokkel anslår investeringene innen næringene knyttet til utvinning og transport av olje og gass til 171 milliarder kroner neste år.

Dette er en nedgang fra 181 milliarder i anslaget som ble offentliggjort i slutten av august.

Onsdag kom også nye ledighetstall fra SSBs arbeidskraftsundersøkelse (Aku), som viste uendret ledighet på 4,6 prosent, men økonomer mener ledigheten skal videre opp.

Les også

Halvparten så mange ledige stillinger i oljebransjen

NOV er Sørlandets største private arbeidsgiver. Flertallet av de som er berørt av den første kuttrunden jobber i Kristiansand.

FRYKTER FLERE OPPSIGELSER: Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe.

Audun Braastad

– Det er mange som har mistet gode kollegaer, samtidig som flere nå er inne i en av sine siste måneder som ansatt, så det er klart at dette preger arbeidsdagen til alle. Det er heller ingen klare indikasjoner på at situasjonen skal bedre seg i nærmeste fremtid, noe som skaper ytterligere bekymringer for de ansatte, sier Frengstad.

NOV er et av mange selskaper innen oljebransjen som har måttet nedbemanne. 26.000 oljejobber har forsvunnet siden oljeprisen begynte å stupe sensommeren 2014, og trakk med seg investeringer og aktiviteten nedover.

Ser svart på det

– Sånn som vi ser det nå, er det svart, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst i sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren (Safe) til E24.

– Vi har dessverre ingen tro på positivitet, det er ingen lys i tunnelen. Når vi prater med klubbene våre, forteller de at det er få eller ingen kontrakter å spore. Derfor tror vi at 2016 blir verre enn 2015, sier hun til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

HAR MÅTTET KUTTE: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) besøkte i National Oilwell Varco i sommer. Bedriften har vært gjennom flere store kuttrunder. Her inne i produksjonshallen ved anlegget i Søgne sammen med klubbleder Eirik Gullesen.

Petter Emil Wikøren

Rysst frykter flere runder med nedbemanninger.

– Hvis ikke det kommer grep fra regjeringen, og operatørene selv ikke tar hånd om å sette i gang prosjekter som kan bidra til sysselsetting og verdiskaping, så er vi redd for det, sier Rysst.

Les også

Ekspertene: Slik vil oljekrisen prege ditt liv i 2016

TROR PÅ TØFT 2016: President Lise Randeberg i Tekna.

Cf Wesenberg

– Vis frem noe positivt!

Fagforeningen Tekna, som har 68.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturvitenskapelige fag, organiserer mange av ingeniørene som er rammet av kuttene i oljebransjen.

De opplever at medlemmene er svært påvirket av de fallende oljeinvesteringene.

– Vi regner med at den situasjonen som er i olje- og gass-sektoren, ikke blir noe lettere neste år. Det vi ser av den generelle utviklingen i norsk økonomi, og spesielt innen olje og gass, i tillegg til arbeidsledighetstall, tilsier at utviklingen vil fortsette inn i 2016. Vi opplever at fem ganger så mange medlemmer tar kontakt om oppsigelse og permitteringer nå sammenlignet med i oktober 2013, sier president Lise Randeberg i Tekna.

Les også

Kraftig oljeinvesteringsfall gir usikkerhet rundt renten

– Vi ser ingen lys i tunnelen ennå. Jeg håper at noen av selskapene har gjort seg ferdig med omstillingsprosessen og ikke går løs på kjerneteknologimiljøene, sier Randeberg.

Tøff påkjenning

– For dem som blir berørt, er det en ganske tøff påkjenning. Det skjer i en tid da arbeidsmarkedet er utfordrende, sier konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland.

– De ansatte opplever at den verste perioden er når de går i uvisshet og venter på beskjed om hvilke som blir berørt av nedbemanningen.

Les også

Oljebremsen senker Røkkes formue

Aker Solutions begynte nedbemanningene allerede for halvannet år siden.

– Det var nok uventet for mange at det skulle bli så omfattende nedbemanninger, sier Atle Teigland.

På den lyse siden ser han er at mange, takket være at mange i bransjen er ressurssterke og omstillingsdyktige, har funnet seg jobb utenfor oljebransjen.

Les også

Eksportprisen: Nå skal Norges beste eksportbedrift kåres

STRESSENDE SITUASJON FOR DE ANSATTE: Atle Teigland, Konserntillitsvalgt i Aker Solutions.

Jan Petter Lynau

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi håper myndighetene nå kommer med tiltak.

– Jeg håper så inderlig at det ikke blir masse mer oppsigelser og permitteringer fremover, sier Sande til E24.

– Det er folket, våre medlemmer, som blir rammet av dette her, sier han.

Når oljeinvesteringene går ned, smitter det med en gang til andre bransjer, ifølge Sande.

– Du kan si at det er ingen som vil investere noe nå, noe sted. Dette kan få virkninger for så mange. Vaskeriene vil få mindre tøy å vaske, og de som lager arbeidsklær, vil få mindre tøy å sy.

Les også

– Nedgangen vil merkes godt i hele landet

Les også

– Kraftig fall i leteanslagene for 2016

Les også

Tror på flere arbeidsledige i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nye 900 må gå i National Oilwell Varco

 2. National Oilwell Varco kutter 520 ansatte

 3. – Dette blir nok ikke siste runde

 4. Annonsørinnhold

 5. Brasiliansk kontraktssmell

 6. Betalt innhold

  Oljeserviceselskap varsler nedbemanning – 95 kan miste jobben