Flystreiken trappes opp lørdag

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tar ut ytterligere 39 flyteknikere i streik fra lørdag, melder TV 2.

Flere flyginger er kansellert på grunn av streiken. Her fra Oslo Lufthavn.
Publisert:

Flystreiken trappes opp natt til lørdag. Da tar Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ut 39 nye flyteknikere i streik, bekrefter Jan Skogseth, leder for NFO til E24 mandag kveld.

Streiken vil prege selskapene Norwegian, SAS og Widerøe, og streikeuttakene nok så likt fordelt mellom de tre flyselskapene, opplyser Skogseth til TV 2, som først omtalte opptrappingen.

Uenighet mellom NFO og NHO Luftfart

Norsk Flytekniker Organisasjon brøt hovedforhandlingene med NHO Luftfart 26. mai 2022.

18. juni ble meglingen hos Riksmekleren også brutt. 31 flyteknikere fra NFO ble dermed tatt ut i streik, og ytterligere 75 ble tatt ut mandag morgen.

Fra og med midnatt, natt til lørdag, blir utterligere 39 nye flyteknikere tatt ut i streik.

– Lønnen har vært under press så lenge at yrket ikke lenger er konkurransedyktig. Det finnes kun fire skoler i Norge med flytekniske linjer, og det tragiske er at skoleklassene ikke fylles opp. Forsvaret har varslet at de trenger inntil 300 flyteknikere de neste 5 år, skrev NFO i en pressemelding knyttet til streiken.

Det er drøyt 400 flyteknikere i hele Norge.

Les også

Norwegian kansellerer flyginger som følge av flyteknikerstreiken

– Forferdelig leit

– Vi synes det er leit at man trapper konflikten ytterligere opp, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til E24.

Han mener NFO har kommet med lønnskrav som ligger skyhøyt over det andre grupper i samfunnet har fått.

– Det som skuffer meg veldig, er at det er ingen justeringer eller tilpasninger i kravene. De forlanger 17–18 prosent lønnsøkning, sier han.

– Det som ble tilbudt i forkant av meklingen var et tilbud som lå på linje på det såkalte frontfaget, med en del tilpasninger som vi mener var fornuftige, legger han til.

NFO mener på sin side at kravet deres ikke er urimelig.

– Den minste månedslønnen som kan betales en flytekniker ifølge flyteknikeroverenskomsten i dag er 37.620 kroner som gir en årslønn på cirka 451.447 kroner, skriver NFO i en pressemelding.

– Vi krever en minstelønnsøkning slik at vi har et minstelønnsnivå med en elektriker. Vi synes ikke dette er urimelig.

Torbjørn Lothe mener det er feil å snakke om minstelønn i denne sammenhengen.

– Det er ingen som har minstelønn i Norge. Det er bare et teoretisk minstenivå – en sikringsmekanisme slik at ingen andre skal komme inn og tilby lønninger som er veldig lave, sier han til E24.

Lothe bekrefter at det for øyeblikket ikke foregår noen dialog mellom NFO og NHO, men at NHO er klare til å prate.

– Tilliten til NHO er svært tynnslitt

I 2012 ble NFO enige med NHO om kursing om helseskader ved nattarbeid og oppfølgning med helsesjekk for medlemmer som jobber mye natt, ifølge NFO.

– Dette ble ikke fulgt opp, og vi ble igjen enige med NHO i megling i 2020 om at dette skulle gjennomført innen utgangen av 2021. Per nå er det ennå ikke gjennomført, og vi jobber bare mer og mer nattarbeid. Tilliten til NHO er derfor svært tynnslitt, skriver NFO.

Rettelse: TV 2 meldte først at streiken ville bli trappet opp fredag. Kanalen har senere endret dette til «fredag klokken 24». I denne saken er tidspunktet endret til «natt til lørdag». Dette ble rettet mandag 20. juni klokken 21.02.

Les også

160 flyplassarbeidere kan gå ut i streik fra tirsdag

Les også

Tre mulige flystreiker samtidig: – Hvis alt dette slår til, blir det katastrofalt

Publisert:

Her kan du lese mer om