Boligpriser, Pandora papers og oljeprisbyks

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Uansett om du har jobbet eller vært så heldig å ha høstferie, så byr jeg her på en liten oppdatering av hva som har skjedd den siste uka. Nyhetsbildet har vært preget av boligpriser, avsløringer fra Pandora papers og høyeste oljepris på flere år.

Boligprisfall utover høsten

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, mener boligmarkedet nå viser en sunnere utvikling etter prisgaloppen gjennom pandemien.

Boligprisene falt 0,9 prosent i september, men justert for normale sesongsvingninger er det en vekst på 0,2 prosent. Det betyr at utviklingen er litt sterkere enn vanlig på denne tiden.

Eiendomsmeglerne (Eiendom Norge) venter at boligprisene fortsetter å falle som normalt utover høsten, men tror nå at veksten kan bli noe svakere enn 7,5 prosent ved årsslutt (målt samme måned i fjor), som de tidligere har spådd.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets betegner boligmarkedet som sunnere nå, etter prisgaloppen gjennom pandemien.

Mye av grunnen til nedkjølingen er Norges Banks renteheving i slutten av september, og signaler om nytt rentehopp allerede i desember.

Avsløringer i Pandora papers

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark tror skatteavsløringer gjør at flere nordmenn melder sine skjulte formuer til Skatteetaten.

Denne uka har E24, i samarbeid med 600 journalister fra hele verden, presentert flere saker om hvordan verdens rikeste og mektigste gjemmer enorme formuer i skatteparadiser.

Over 300 nordmenn er nevnt i det omfangsrike lekkasjematerialet som har fått navnet Pandora papers.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark tror skatteavsløringer gjør at flere nordmenn melder sine skjulte formuer til Skatteetaten.

Høyeste oljepris siden 2018

Oljeprisen steg denne uken til over 83 dollar per fat, det høyeste siden 2018. Oppgangen kommer i kjølvannet av det siste møtet i OPEC, der det ble enighet om å holde oljeproduksjonspolitikken uendret.

Gruppen, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, har holdt olje tilbake fra markedet siden viruspandemien slo inn for å støtte prisen, men i juli ble produksjonen jekket opp.

Oljeprisen er viktig for Norges inntekter og aktiviteten i økonomien. Prisoppgangen har også styrket kronen.

En euro kostet på det minste 9,89 kroner i løpet av uka, som er det laveste siden før pandemien i januar 2020. Det gjør det billigere å handle og importere varer fra utlandet, mens eksporten kan hemmes av at utlendinger må ut med mer for norske varer.

Godt og blandet

  • Det er fortsatt betydelige svingninger på verdens børser, med uro rundt økende prisvekst, kommende rentehevinger fra sentralbankene og gjeldssituasjonen blant Kinas boliggiganter.
  • Flere Nobelpriser er også annonsert denne uka. Fredsprisen gikk til journalister på Filippinene og i Russland, som du kan lese om i Aftenposten. I fysikk gikk prisen til forskere som hjelper oss å forstå hvordan mennesket påvirker klimaet, skriver forskning.no. Litteraturprisen gikk til en forfatter fra Tanzania, som har skrevet mye om sine erfaringer som flyktning, ifølge VG. Nobelprisen i økonomi annonseres mandag neste uke.
  • Ellers har den unge kvinnelige fiskeren Susanne Mortensen fått mye oppmerksomhet på NRK etter at hun sto fram og advarte mot kjønnstrakassering i næringen.
  • Helgen vil trolig preges av små drypp fra statsbudsjettet for neste år, som presenteres på tirsdag. Det kan også komme nyheter fra regjeringsforhandlingene som foregår i Hurdal.

Helgetips

I helgen kan du blant annet lese om vårt møte med en av de flere millioner amerikanske familiene som har pådratt seg husleiegjeld under pandemien, og som nå mister beskyttelsen mot å bli kastet ut.

Du kan også bli bedre kjent med norske Christian Sinding, som er sjef for det svenske oppkjøpsfondet EQT, og Ukens navn på E24.

Høsten er også TV-serietid. Selv har jeg akkurat sett ferdig Industry på HBO. Serien følger livet i en av Londons store investeringsbanker. Den tar blant annet opp trakassering av kvinner, og den tøffe arbeidshverdagen til nyansatte i finans, selv om enkelte ting nok er satt litt på spissen.

Håper du får en fin høsthelg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Camilla

Publisert:
Gå til e24.no