Nullrenteregimet nærmer seg slutten og DNB går for oppkjøp

Publisert:

Nå er det endelig fredag!

Denne uken har vi sett flere tegn til at samfunnet begynner å vende tilbake til normalen - mens flere av oss beveger oss så smått mot sommerferie.

Her får du noen av høydepunktene fra nyhetsuken som har gått.

Klokken tikker for nullrenten

Denne uken varslet Norges Bank at det første rentehoppet etter viruskrisen mest sannsynlig kommer over sommeren – i september. Etter dette signaliseres det at hevingene kan komme på løpende bånd: i desember, mars og i juni.

Sentralbanker verden over har kuttet rentene sine ned til historisk lave nivåer, og mye tyder nå på at Norge vil starte renteoppgangen årevis før mange andre i Europa.

Også USAs sentralbank har holdt rentemøte denne uken, og signalene derifra viser to mulige rentehevinger i 2023.

DNB rykker nærmere Sbanken-kjøp

Norges største bank har jobbet for å kjøpe opp Sbanken siden de meldte om interessen tidlig i april. Denne uken sikret DNB seg over 90 prosent av Sbanken-aksjene, og tok dermed enda et skritt mot å kunne sluke hele banken.

DNBs forsøk på å kjøpe opp den lille konkurrenten har fått flere Sbanken-kunder til å rase, og noen har også gått sammen for å forsøke å stanse oppkjøpet, men det ser altså ikke ut til å ha ført frem.

Konkurransetilsynet har på sin side begynt å se på hvorvidt en fusjon mellom de to bankene kan skade konkurransen. Også Finanstilsynet må gi oppkjøpet grønt lyst.

Legger vekk dagligvaregransking

Tilbake i 2019 aksjonerte Konkurransetilsynet mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen med mistanke om brudd på konkurranseloven.

Tilsynet mistenkte at loven om innkjøpsbetingelser kunne vært brutt, og at det kan skade konkurransen og skape høyere priser på dagligvarer for kundene.

Men denne uken kom det frem at det ikke ble funnet noen lovbrudd; verken ulovlig samarbeid eller misbruk av sterke posisjoner i markedet. Konkurransetilsynet bestemte seg derfor for å henlegge saken.

Samtidig fortsetter konkurransemyndighetene å undersøke dagligvarebransjen, og tilsynet understreker at beslutningen ikke friskmelder bransjen.

  • Denne uken kunne EU og USA melde at de har løst en nesten 17 år lang flykonflikt. Amerikanske Boeing og europeiske Airbus har kranglet om subsidier siden 2004, og partene dropper nå straffetollene som er innført i konflikten de neste fem årene.
  • På mandag kunne vi også lese om en uføretrygdet mann som fikk strømmen sin slått av etter at regningen ikke ble dekket. Nav rådet han til å drikke vann fra springen og låne en grill fra en nabo. Nav har siden beklaget seg.
  • I Frankrike har Ikea fått en bot på drøye 10 millioner kroner for å ha overvåket og spionert på ansatte og jobbsøkere i årevis – mellom 2009 og 2012. Den tidligere sjefen for avdelingen ble dømt til to års betinget fengsel.
  • Equinor har i løpet av uken presentert en ny plan for satsingen på olje, gass og fornybar energi. Selskapet sier at de vil øke fornybarinvesteringene sine til over 50 prosent innen 2030, og har satt seg nye klimamål på kort og mellomlang sikt.

Det har vært en urolig uke for Oslos byråd, som gikk av etter at mistillitsforslaget mot MDGs byråd Lan Marie Berg fikk flertall. Denne helgen er hun Ukens navn på E24.

Du kan også bli bedre kjent med møbelsjefen Jan Christian Vestre, som er gjest i Noras podcast Voksenpoeng.

På vei inn i helgen vil jeg gjerne anbefale deg noe av det beste jeg vet om innen radioproduksjon, nemlig podcasten «Invisibilia» fra amerikanske NPR. Den tar for seg ting vi ikke kan se, men som likevel former og påvirker oss.

Podcasten har gått over flere år og har mange sesonger, og den forrige episoden jeg hørte på var «How to become batman,» som handler om hvordan forventningene våre påvirker de rundt oss – og om en blind mann som har lært seg selv å sykle.

Jeg vil høre dine tilbakemeldinger og tanker, send meg gjerne noen linjer på ine@e24.no eller på overblikk@e24.no.

Ønsker deg en riktig god helg – og takk for at du følger med!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om