Statskog betaler 2,65 milliarder kroner for Meraker Brug

Giganteiendommen Meraker Brug er bekreftet solgt. Eiendommen på 1,3 millioner mål kjøpes av staten for 2,65 milliarder kroner.

Meraker brug dekker 90 prosent av Meråker kommune.
Publisert:

Statskog SF har kjøpt 94 prosent av aksjene i AS Meraker Brug, en av Norges største privateide eiendommer.

Det bekrefter regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen vil gjennom statlig eierskap sikre eiendommen på norske hender, og bedre allmennhetens tilgang til jakt og fiske. Kjøpet må godkjennes av Stortinget.

Det er NRK som omtalte saken først.

Da nyheten sprakk i juni om at eiendommen skulle legges ut for salg, tok fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem i Senterpartiet til ordet for at staten skulle kjøpe eiendommen og dele den opp på flere norske eiere, ifølge NRK.

SV gleder seg over nyheten

– Dette er svært gode nyheter og noe SV har jobbet for lenge, sier Lars Haltbrekken, til NRK.

Han mener det er fellesskapet som skal eie fiske- og jaktområder som dette, ikke private eiendomsbaroner.

Varaordfører i Meråker kommune, Anne Karin Langsåvold, ønsker også at eiendommen beholdes i norsk eierskap.

– Vi ønsker at det skal være i norske hender. Vi er redd for at den skal bli solgt til utlandet, sier hun, til E24.

På andre siden er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, ikke fornøyd med kjøpet. Han mener pengene kunne gått folk flest til gode.

– Dette er en vanvittig prioritering av regjeringen. Mens prisene galopperer for folk flest, har ikke regjeringen råd til lavere skatter og avgifter. Men dette har de råd til. Staten eier allerede svært mye land, sier Bjørnstad til NRK.

Nest største private eiendom

Meraker Brug står for om lag 90 prosent av Meråker kommune, samtidig som den strekker seg inn i kommunene Stjørdal, Malvik og Steinkjer.

Siden eierne gikk ut og sa at de vurderte å selge aksjene i selskapet i juni i år, har det vært stor interesse rundt eiendommen, som er Norges nest største private eiendom. Da ble det antydet at eiendommen var verdt rundt 1,5 milliarder kroner, uten at noen foreløpig vil bekrefte den endelige kjøpesummen.

Eiendommen eies av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og av selskapet Astrup Fearnley A/S.

Når eiendommen skifter hender fra privat til statlig eie, blir den lettere tilgjengelig for jakt og fiske. Noe som Norge Jeger- og Fiskerforbund er svært glade for og hyller regjeringen for avgjørelsen.

– Et stort stykke Norge kommer nå på fellesskapets hender. Det er meget gledelig, og en god avgjørelse av regjeringen, sier generalsekretær i NJFF, Eldar Berli, i en pressemelding.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om